Ο Πανιώνιος απέκτησε δικαίωμα ανόδου από τη Γ’ Εθνική στη Superleague 2 (ως επιλαχών μετά την αδυναμία άλλων ομάδων να συμμετέχουν στη δεύτερη κατηγορία), αλλά η επιστροφή από την άγονη γραμμή στον επαγγελματικό χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι απλή υπόθεση.

Πρώτος κόμβος θεωρείται η εγγυητική επιστολή ύψους 150.000 ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο 350.000. Ελλείψει ισχυρού επενδυτή δεν είναι αυτονόητο ότι θα καλυφθούν τα συγκεκριμένα ποσά. Οπότε τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή της ομάδας στη Superleague 2 θέτουν εξαρχής τον πήχη ψηλά.

Από ‘κεί και πέρα ζωντανεύει εκ νέου ο εφιάλτης των χρεών του παρελθόντος. Περίπου στα 11 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της παλιάς ΠΑΕ (ΑΑΕ). Το παρήγορο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως τα χρέη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μπαίνουν αυτόματα σε ρύθμιση. Βάσει της νέας διάταξης προβλέπεται το κράτος να κρατάει από τη νέα ΑΑΕ ποσοστό 5% από τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και 20% από τα αντίστοιχα των εισιτηρίων.

Δεν υπάρχει, όμως, και έτοιμος διακανονισμός για τις οφειλές προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές, γυμναστές, διαμεσολαβητές μεταγραφών. Η διάταξη αναφέρει πως «η νέα ΑΑΕ αυτοδικαίως καθίσταται υπόχρεη για το ήμισυ των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών της υποβιβασθείσας ΑΑΕ».

Είναι δε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί και με το υπόλοιπο 50% «…μόνο εάν στο μέτρο που οι οφειλές αυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΑΑΕ και υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί αμετάκλητα η δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων των τρίτων τόσο προς τον εκκαθαριστή της ΑΑΕ όσο και προς τα πρόσωπα που δημιούργησαν τις οφειλές».

Συνεπώς, με μειωμένα έσοδα και οικονομικά βαρίδια από το παρελθόν ο δρόμος της επιστροφής είναι κακοτράχαλος για τον Πανιώνιο που σημειωτέον μετράει 59 συμμετοχές στα 62 προηγούμενα πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής / Superleague 1. Μόνο Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν να επιδείξουν περισσότερες από τον Ιστορικό.