Η μπάλα τους παίρνει όλους. Τσουβαλιάζονται. Το προϊόν απαξιώνεται και ο κόσμος βάλλει επί δικαίους και αδίκους. Ποιες ομάδες όμως στύλωσαν τα πόδια σαν κακομαθημένα παιδιά και δεν υπέγραψαν την προκήρυξη του πρωταθλήματος για να αρχίσει η Super League 1 την προκαθορισμένη ημερομηνία (21 Αυγούστου);

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα επιμερίσει και τις ευθύνες. Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. Για την παρούσα συγκυρία. Ας μην κρυβόμαστε. Το πρωτάθλημα δεν άρχισε στην ώρα του, επειδή Βόλος, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία και Ιωνικός σήκωσαν μπαϊράκι (διότι δεν τους κάλυπτε η πρόταση της Cosmote) και βρήκαν σύμμαχο τον ΠΑΟΚ. Ή το αντίστροφο αν προτιμάτε.

Διαχρονικά, άλλωστε, η Λίγκα (είτε με την εξευρωπαϊσμένη ταμπέλα Super League είτε παλαιότερα ως ΕΠΑΕ) βασιζόταν σε συμμαχίες για τη λήψη των αποφάσεων. Τα μπλοκ καθόριζαν τις εξελίξεις.

Και με αυτόν τον τρόπο οι μικρομεσαίοι έβρισκαν τον τρόπο να ψηλώνουν στα κέντρα αποφάσεων. Δείτε και τώρα. Ενα πρωτάθλημα είναι έρμαιο στις διαθέσεις ή ορθότερα στις απαιτήσεις των ομάδων που δεν κρίνονται από την ελεύθερη αγορά εμπορικές. Και κοντά τους ο… συμπονετικός ΠΑΟΚ. Γιατί άραγε;

Η ουσία είναι ότι οι μικρομεσαίοι τούτη την ώρα προσπαθούν διά της συμμαχίας να εξελιχθούν σε ρυθμιστή των εξελίξεων στη Λίγκα. Νιώθουν ότι δυναμώνουν όταν ενώνονται και παραμερίζουν άλλες διαφορές με στόχο να φουσκώσουν τα ταμεία τους. Για να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό κέρδος το οποίο εκτιμούν ότι θα έρθει μέσα από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Εν ονόματι του κέρδους αναβλήθηκε η φετινή πρεμιέρα της Super League 1. Το θέμα όμως είναι πιο σύνθετο. Εντός της Λίγκας έχει διαμορφωθεί μία ομάδα με κοινά χαρακτηριστικά που έχει ως στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό διαχειριστή κρίνοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Αυτή η ομάδα χρεώνεται και τη δυσφημιστική αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος από τη στιγμή που δεν ψήφισε την έγκριση της προκήρυξης.