Μέχρι πού φτάνουν τα περιθώρια παρέμβασης της ΕΠΟ στο μπάχαλο που έχει ανακύψει με τη Super League 1; Τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η Ομοσπονδία, μετά την αδικαιολόγητη αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος; Τούτα το ερωτήματα εγείρονται τις τελευταίες μέρες.

Η αλήθεια είναι πως η ΕΠΟ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ομάδες να εγκρίνουν μέσα από τις καταστατικές διαδικασίες της Λίγκας την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Υπάρχουν, ωστόσο, περιθώρια παρέμβασης. Εννοείται πέρα από τις εκκλήσεις και τα ευχολόγια για συνεργασία, συναίνεση, επίδειξη καλής θέλησης και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οπως το «ελπίζω να βρεθεί η στοιχειώδης λογική και να δοθεί μία λύση σύντομα» του προέδρου της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη.

Ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης; Η Ομοσπονδία μπορεί να ασκήσει τις ρυθμιστικές της εξουσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι οποίες προσδιορίζονται από το καταστατικό της. Μπορεί να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της ΕΠΟ που έχει η Super League έως την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση. Μπορεί επίσης να ανακαλέσει την εκχώρηση διεξαγωγής του πρωταθλήματος και να ασκήσει η ίδια η Ομοσπονδία το δικαίωμα αυτό. Ακόμη κι αν θεωρήσει ότι η Λίγκα σκοπίμως δεν ασκεί το δικαίωμα που της έχει παραχωρηθεί, δικαιούται να το ασκήσει η ΕΠΟ. Το άρθρο 79 («Απρόβλεπτες περιπτώσεις και ανωτέρα βία) του καταστατικού είναι διαφωτιστικό. Και υπάρχουν κι άλλα άρθρα προς επίρρωση των ανωτέρω.

Μέχρι και δικαίωμα διορισμού στη Λίγκα «Επιτροπής Εξομάλυνσης» θα μπορούσε να ασκήσει η ΕΠΟ σε αναλογία με τη σχετική πρόβλεψη των καταστατικών της FIFA και της UEFA (εφαρμογή ενός διεθνούς κανόνα, όταν δεν υπάρχει ανάλογος σε εθνικό επίπεδο).

Αν έφτανε δε σε σημείο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση συμφωνώντας ότι το μόρφωμα που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται εκ θεμελίων ανακατασκευή αντιλαμβάνεστε τι δυνατότητες θα είχε.

Μπροστά, όμως, σε ένα κλίμα διχαστικό και πολεμικό η ΕΠΟ δεν θέλει να κακοκαρδίσει κανέναν εκ των «συμμάχων» που τη διαχειρίζονται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει βούληση για να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο.