Τι κοινό στοιχείο έχουν οι Δημήτρης Κολοβός, Γιώργος Αθανασιάδης και Αντόνιο Τσόλακ;

Είναι τρεις ποδοσφαιριστές που δεν κρίθηκαν κατάλληλοι για να συνεισφέρουν στους συλλόγους τους, παραχωρήθηκαν δανεικοί και με τις νέες ομάδες τους έφτασαν να διεκδικούν είσοδο στο Champions League. Και προσοχή. Ο δικός τους δανεισμός δεν έχει σχέση με τη διαδικασία συλλογής εμπειριών. Δεν είναι άβγαλτοι νεαροί παίκτες που αποφασίστηκε να «ψηθούν» παίρνοντας χρόνο συμμετοχής κάπου αλλού.

Εχει κλείσει τα 28 του χρόνια (27/4/1993) ο Δημήτρης Κολοβός, που δεν κατάφερε να βρει ρόλο στον Παναθηναϊκό με κανέναν προπονητή από το 2019 έως σήμερα. Αποδεικνύεται όμως επαρκέστατος για να συμβάλει στην προσπάθεια της μολδαβικής Σερίφ Τιρασπόλ να προκριθεί στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Ενα βήμα απέμεινε για την υπέρβαση, μετά τη νίκη με 3-0 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην πρώτη κόντρα τους στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Συνοδοιπόρος του Κολοβού είναι και ο συνομήλικός του Γιώργος Αθανασιάδης (3/4/1993). Η ΑΕΚ δεν πείστηκε από τις ικανότητές του και επέλεξε να τον παραχωρήσει δανεικό (προχωρώντας στη μεταγραφή του Τσίτσαν Στάνκοβιτς). Ο Αθανασιάδης τώρα μετράει 5 clean sheets (παιχνίδια με απαραβίαστη εστία) σε 7 αγώνες της Σερίφ στα προκριματικά του Champions League. Μόνο δύο τέρματα έχει δεχθεί σε αυτή τη διαδρομή ονείρου.

Την ίδια ώρα ο Αντόνιο Τσόλακ ετοιμάζεται να κουνήσει το σεντόνι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με τη σουηδική Μάλμε (2-0 τη Λουντογκόρετς) μετρώντας 5 γκολ σε 7 αγώνες των προκριματικών. Εχει σκοράρει και 8 φορές σε 13 αγώνες του σουηδικού πρωταθλήματος το 2021. Ο ίδιος παίκτης μάλλον απαξιώθηκε στον ΠΑΟΚ πριν παραχωρηθεί δανεικός στη Σουηδία με οψιόν αγοράς. Κατά σύμπτωση και ο κροάτης σέντερ φορ είναι γεννηθείς το 1993 (17 Σεπτεμβρίου), όπως οι Κολοβός, Αθανασιάδης (οι οποίοι παρεμπιπτόντως θα έχουν οσονούπω συμπαίκτη τους και τον Μπρούνο Φελίπε του Αρη).

Τι διδάσκει το παράδειγμά τους; Πρώτον, ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Δεν είναι απλή υπόθεση η αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών. Υπάρχει όμως και δεύτερη ανάγνωση. Δεν μπορεί να κουμπώσει κάθε αξιόλογος παίκτης σε όλες τις ομάδες. Είναι και θέμα χημείας.