Στα 22 της χρόνια η Μαρία Τσάκωνα είναι μια ανερχόμενη «γοργόνα» που φτάνει στην υπέρτατη διάκριση, τη συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και είμαι λίγο αγχωμένη γιατί είναι κάτι που περίμενα πάρα πολύ καιρό και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ» επισημαίνει η πρωταθλήτριά μας που θα λάβει μέρος στα 100 μ. πρόσθιο και στα 4×50 μ. σκυταλοδρομία ελεύθερο. «Ο στόχος είναι να περάσω στον τελικό γιατί ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν περάσω στον τελικό, θα έχω κατεβάσει τον χρόνο μου» τονίζει η νεαρή πρωταθλήτρια που άρχισε από πολύ μικρή την κολύμβηση καθώς ένα λάθος του γιατρού τη στιγμή της γέννησής της δημιούργησε αναπηρία 80% στην κοπέλα που μπορεί να κινηθεί μόνο με αμαξίδιο.

«Ναι, ξεκίνησα για θεραπευτικούς λόγους, εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχα στη γέννα, έπεσα από τα χέρια του γιατρού, έπρεπε να κολυμπάω και μετά με τον καιρό το είδα πιο σοβαρά, είδα ότι με γεμίζει. Εχω 13 μετάλλια στα Junior, δηλαδή κάτω από τα 23. Και έχω και ένα Παγκόσμιο Γυναικών στο Μεξικό, όπου είχα πάρει το αργυρό, το 2017. Και το πανελλήνιο ρεκόρ που έχω στην κατηγορία» θυμίζει.

Ηδη στη συλλογή της (σε διοργανώσεις στην Ελλάδα) έχει 46 χρυσά, 10 ασημένια και 5 χάλκινα μετάλλια, ενώ παράλληλα έχει 13 μετάλλια (4 χρυσά – 6 ασημένια – 3 χάλκινα) σε παγκόσμια.

Η Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία Διαχείρισης με Αναπηρικό Καροτσάκι τής απέδωσε τον τίτλο της «Γυναίκας αθλήτριας με προοπτικές διεθνούς καριέρας» το 2015.