Ο «γρίφος»

των ανεμβολίαστων

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά της εστίασης για τη διαφαινόμενη παράταση του καθεστώτος αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους φθινοπωρινούς μήνες. Με δεδομένο πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, πολλοί επαγγελματίες φοβούνται ότι θα επέλθει σημαντική πτώση της κίνησης, αφού οι καιρικές συνθήκες θα αναγκάσουν τους καταναλωτές να στραφούν στους εσωτερικούς χώρους. Ο κλάδος πάντως κατάφερε να πάρει μερικές καλές ανάσες ρευστότητας κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου χάρη στην καλύτερη του αναμενόμενου τουριστική κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Oι πληρωμές στους πυρόπληκτους

Ξεκίνησαν να πιστώνονται τα χρήματα αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές στους πληγέντες και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί οι πληρωμές να γίνονται σε τακτική βάση, ήτοι κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι 528 δικαιούχοι στους οποίους πιστώθηκαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ είναι όσοι κατέθεσαν την αίτησή τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Συνολικά μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν κατατεθεί αιτήσεις από 1.054 μοναδικά ΑΦΜ, με δικαιούχους πληρωμής 800 μοναδικά ΑΦΜ (οι υπόλοιποι 254 είναι στις άλλες κατηγορίες, π.χ. απαλλαγής ΕΝΦΙΑ). Το συνολικό ύψος του ποσού των αποζημιώσεων που έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα οι πυρόπληκτοι πολίτες είναι €5.439.183. Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.363 δικαιούχων ποσό 2.342.578,59 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, 2.308 δικαιούχων ποσό 945.741,72 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής 3.169 δικαιούχων ποσό 453.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr ενεργοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου και μέσω αυτής τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές μπορούν – για πρώτη φορά – με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Στα «θρανία» δικηγόροι

και λογιστές

Από σήμερα ξεκινά ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών από τον e-ΕΦΚΑ, με στόχο, έπειτα από την επιτυχή πιστοποίησή τους, να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Οι αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών για να ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών του e-ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τις 3.600 κι έτσι σε πρώτη φάση θα εκπαιδευτούν και πιστοποιηθούν 1.200 επαγγελματίες (800 δικηγόροι και 400 λογιστές-φοροτεχνικοί). Στη συνέχεια θα εγγραφούν σε ένα Μητρώο, από το οποίο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει τον δικηγόρο/λογιστή που επιθυμεί και να του αναθέσει την έκδοση της σύνταξής του. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο ασύγχρονα, μέσω διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας (Moodle), στον ιστότοπο howto.gov.gr, όσο και με διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νομοθεσία νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης (ανακεφαλαίωση-βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μισθωτών και μη μισθωτών κ.λπ.) και τον υπολογισμό κύριας σύνταξης με τους κανόνες του Ν. 4387/2016 και του Ν. 4670/2020.

H λειτουργία

των υδατοδρομίων

Εντός του φθινόπωρου φαίνεται ότι μετατίθεται η έναρξη της λειτουργίας των υδατοδρομίων καθώς ο Σεπτέμβριος, που αποτελούσε ημερομηνία-σταθμό, απομακρύνεται. Ετσι, αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες πιλοτικές διαδρομές αναμένονται εκτός απροόπτου γύρω στον Νοέμβριο ώστε το 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία.