Τo μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στην κυβέρνηση είναι ότι υπήρξε αυστηρή με τους μη εμβολιασμένους. Τους έδωσε κίνητρα. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να τους πείσει. Αφησε τον χρόνο να περάσει, ενδεχομένως σε υπερβολικό βαθμό. Ηρθε όμως η ώρα να λάβει μέτρα. Γιατί οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τη δική τους ζωή. Απειλούν και όλους τους υπόλοιπους. Δεν μπορεί λοιπόν να επιδειχθεί άλλη ανοχή.

Η εφαρμογή των μέτρων που εξετάζονται και θα ανακοινωθούν άμεσα δεν θα είναι εύκολη. Οι χώροι εστίασης και τα κέντρα ψυχαγωγίας θα κληθούν να ελέγχουν τους προσερχομένους για το αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι εκπαιδευτικές Αρχές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ (το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι). Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Οταν η ατομική ευθύνη δεν είναι αρκετή, πρέπει να εξασφαλίζεται η πειθαρχία.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εμβολιαστεί αν δεν θέλει, το Σύνταγμα είναι σαφές. Αποτελεί όμως υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά ώστε αυτός που για οποιονδήποτε λόγο αρνείται να εμβολιαστεί δεν θέτει σε κίνδυνο τους γύρω του. Και αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό καθώς ο κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές του, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν και το τέταρτο κύμα της πανδημίας απειλεί να εκτινάξει και πάλι στα ύψη τους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων.