Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για την έκδοση της σύνταξής τους από τον e-ΕΦΚΑ. Ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης η είναι εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να αναθέσει από τον Οκτώβριο σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Από χθες 400 λογιστές και 800 δικηγόροι, συνολικά 1.200 ιδιώτες, ξεκινούν για έναν μήνα την επιμόρφωσή τους προκειμένου να απονεμηθούν χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν.

Η εκπαίδευση θα γίνει μέσω διαδραστικής πλατφόρμας, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δώσουν εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών.

Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματικών από 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει ο φορέας) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αμοιβή του επαγγελματία για τις βασικές πράξεις που θα απαιτηθούν για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου θα ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Οπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου.