Πλήρη έγκριση έδωσε τη Δευτέρα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο εμβόλιο COVID-19 της Pfizer για άτομα άνω των 16 ετών, το οποίο χορηγούνταν με προσωρινή κατεπείγουσα έγκριση. Υπό τις εξελίξεις αυτές, αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως  αναφέρει το Reuters, εκφράζουν την ελπίδα ότι η πλήρης έγκριση του σκευάσματος θα καθησυχάσει τις ανησυχίες ορισμένων αντιεμβολιαστών. Την ίδια ώρα τα τοπικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες ομάδες (και) στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Πίσω στη χώρα μας, κυβέρνηση και επιστήμονες «χτίζουν» με το νέο πλαίσιο μέτρων και περιορισμών – που ανακοινώνονται σήμερα – ένα επιπλέον τείχος προστασίας εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα και ενόσω το στέλεχος Δέλτα καλπάζει.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφτηκαν επιπλέον 2.628 νέα κρούσματα, ενώ ακόμα 34 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. Από αυτούς τo 83,1% έχειυποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η είσοδος νέων ασθενών στα νοσοκομεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, δεδομένου ότι μόλις σε μία ημέρα έγιναν 267 εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή +16,59%).

Εν τω μεταξύ, στις περιοχές υψηλού κινδύνου κατατάσσει από σήμερα η γερμανική κυβέρνηση την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο και τη Νάξο, λόγω τουαυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη Γερμανία από αυτούς τους προορισμούς και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν αναρρώσει από τον ιό θα τίθενται σε δεκαήμερη υποχρεωτική καραντίνα. Ωστόσο, θα μπορούν να απαλλαγούν από την καραντίνα σε πέντε ημέρες εάν το νέο διαγνωστικό τεστ που θα κάνουν επιστρέφοντας στη χώρα είναι αρνητικό.