Το 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου σηκώνει αυλαία την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον υπαίθριο χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, εκεί όπου ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε την Αποκάλυψη και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Κατά τη διάρκεια αυτών των είκοσι ετών έχουν εμφανιστεί διακεκριμένα ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα από όλον τον κόσμο.

Αυτή τη χρονιά, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θα ακουστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «200 Χρόνια / Προσμένοντας τη Νίκη…» του Θεόδωρου Ορφανίδη, ενώ το τριήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή «Υμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων», καθώς και μια χορωδιακή ανθολογία θρησκευτικής μουσικής με τη Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ – υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη, πλαισιώνουν η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε μουσική διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου καθώς και η Ορχήστρα Μόμπιλε σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη.

Η εναρκτήρια συναυλία γίνεται την Παρασκευή 27 Αυγούστου με το έργο του Σταύρου Κιουγιουμτζή «Υμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» σε προσαρμογή για ορχήστρα δωματίου από τον Θεόδωρο Ορφανίδη, με την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου και στην αφήγηση τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Κοτσάνη. Το Σάββατο θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Θεόδωρο Ορφανίδη «200 Χρόνια / Προσμένοντας τη Νίκη…» ερμηνευμένο από την Ορχήστρα Μόμπιλε. Το κλείσιμο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Αυγούστου με τη συναυλία στην οποία θα παρουσιαστεί μια ανθολογία θρησκευτικής μουσικής με τη συμμετοχή της Μεικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης της Μαριάννας Σπυράκου στο πιάνο, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει η Μαίρη Κωνσταντινίδου.