Το νέο μοντέλο πατάει στην τέταρτη γενιά του με το πιο ολοκληρωμένο τεχνολογικό «πακέτο»

Στα τέλη του έτους η Skoda θα λανσάρει τη νέα Fabia, που εισέρχεται στην τέταρτη γενιά της. Η νέα γενιά, όπως αναφέρει και η τσεχική φίρμα, επαναπροσδιορίζει την κατηγορία της, ανεβάζοντας τον πήχη σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και σε άλλους επιμέρους τομείς. Ιστορικά, η Fabia έπειτα από 22 χρόνια καριέρας έχει σημειώσει 4,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η τέταρτη γενιά παρουσιάζεται πιο ολοκληρωμένη από ποτέ, πατώντας σε ένα νέο πάτωμα – την αρθρωτή πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group -, είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά με τέσσερα διαφορετικά μοτέρ. Στην εξωτερική του εμφάνιση διαθέτει δυναμικές γραμμές με σπορ αναλογίες, με τους έντονα σχεδιασμένους προβολείς LED (διαθέσιμοι και Full LED) να ξεχωρίζουν στο μπροστινό μέρος, ενώ τεχνολογίας LED είναι και τα εξίσου εντυπωσιακά πίσω φώτα. Ενισχύεται με πληθώρα νέων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, ενώ η άνεση των επιβατών έχει πλήρως αναβαθμιστεί.

Ειδικότερα, το νέο μοντέλο είναι πιο μεγάλο κατά 11 εκατοστά, με το μήκος να είναι πλέον στα 4,11 μ. (πλάτος 1,78 μ. και μεταξόνιο 2,56 μ.). Οι άνετοι χώροι δεν αφορούν μόνο τους επιβάτες αλλά και τον χώρο αποσκευών, ο οποίος απέκτησε επιπλέον 50 λίτρα, φτάνοντας σε χωρητικότητα τα 380 λίτρα, ενώ με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, η χωρητικότητα ανεβαίνει στα 1.190 λίτρα. Στον τομέα της ασφάλειας σημειώστε τους εννέα αερόσακους, την πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης, δυνατότητες συνδεσιμότητας (έγχρωμες οθόνες αφής έως 9,2 ίντσες, με φωνητικό έλεγχο και αναγνώριση χειρονομιών, καθώς και υπηρεσίες SKODA Connect) και υποδοχές USB-C για φόρτιση.

Εκδόσεις – κινητήρες. Οι μελλοντικοί πελάτες θα μπορούν να το επιλέξουν ανάμεσα στις εκδόσεις εξοπλισμού Active, Ambition και Style, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει μια πιο σπορ έκδοση με την ονομασία MONTE CARLO. Στο εσωτερικό του κυριαρχεί ένα νέο ντιζάιν, με πιο απλές γραμμές, όπου κυριαρχούν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων (Virtual Cockpit) 10,25 ιντσών, η ανεξάρτητη κεντρική οθόνη αφής, οι μεγάλοι κυκλικοί αεραγωγοί δεξιά και αριστερά κ.ά. Το μοντέλο θα προσφέρεται στη χώρα μας με τέσσερις βενζινοκινητήρες 1.0 MPI ή TSI ή 1.5 TSI, με ισχύ από 80 έως και 150 ίππους, που συνδυάζονται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων είτε με αυτόματο DSG 7 σχέσεων που διαθέτει και paddles στο τιμόνι. Επίσης, μπορεί να επιλεχθεί με προαιρετικό ρεζερβουάρ 50 λίτρων, που ανεβάζει την αυτονομία του στα 900 χλμ.