Την ώρα που κάτοικοι και φορείς των πληγεισών από τις πυρκαγιές των τελευταίων τριών εβδομάδων περιοχές μετρούν τις πληγές τους, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα κουφάρια δέντρων και άλλων αντικειμένων. Ο στόχος των υλοτόμων είναι διπλός: αφενός να απομακρυνθούν υλικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και αφετέρου να καθαριστούν οι δίοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Εύβοια καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν στα Βίλια (στο όρος Πατέρας) και στη Λαυρεωτική. Για τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, μάλιστα, επικεφαλής των έργων έχει τεθεί ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.

Οσον αφορά την καταγραφή των ζημιών, μέχρι χθες είχαν διεξαχθεί σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα και Φωκίδα 2.521 αυτοψίες σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια, με τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών να βρίσκονται πλέον και στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας και Λαυρεωτικής. Εξάλλου, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας μετέβη χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, όπου από κοινού ευχαρίστησαν θερμά τους πιλότους των ελικοπτέρων Erickson S-64 και Bell-214 για την προσφορά τους στο έργο της αεροπυρόσβεσης. Αμφότεροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα πληρώματα των ελικοπτέρων και να τους εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Τέλος, υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) και για σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η προειδοποίηση αφορά Αττική, Εύβοια, Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.