20 Αυγούστου 2021, 05.11

| Elpis Zervas

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κύριε Μητσοτάκη: Ως γυναίκα, μητέρα, γιαγιά του Απόδημου Ελληνισμού (Greek-Australian): Είμαστε υπερήφανοι για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison, ο οποίος δίνει κορυφαία προτεραιότητα στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και παιδιών. Παρακαλώ, δείτε το Δελτίο Τύπου και στοιχεία ως παράδειγμα και προτάσεις που θα μπορούσε και η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει: https://www.pm.gov.au/media/record-funding-reduce-domestic-violence

20 Αυγούστου 2021, 00.18

| Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά

της Βίας

Σελ. 72 – Δράση 3.1.4: Υποστήριξη άνεργων γυναικών

Αμεση παροχή ειδικού επιδόματος σε γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με ανήλικα παιδιά έως ότου η μητέρα ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Κατά το χρονικό διάστημα που αναζητά εργασία και για όσες εργάζονται, παροχή επιδόματος ή παροχή υπηρεσίας φύλαξης / δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για τις περιόδους που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Σελ. 74 – Δράση 3.2.3: Βελτίωση της πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα

Για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών από την ηλικία των έξι μηνών έως 2½ ετών προτείνεται να διευρυνθεί η ηλικία των παιδιών και να εφαρμόζεται και σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας κατά τις ώρες και τις χρονικές περιόδους που ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο είναι κλειστά, αλλά η μητέρα εργάζεται.

20 Αυγούστου 2021, 15.55

| Mαρία Π.

Περισσότερη προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, νιώθουμε απροστάτευτες ειδικά ύστερα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης!!!

19 Αυγούστου 2021, 17.35

| 50και Ελλάς

Η 50και Ελλάς ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και την καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων. Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:

Αναφορικά με τον άξονα προτεραιότητας 1 (Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας) και ενάντια στο συχνό αλλά και αγνοημένο ζήτημα της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών: Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και υπόκεινται συχνά σε βία, κακοποίηση και παραμέληση λόγω φύλου και ηλικίας από φροντιστές και ενήλικα τέκνα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους τροφοδοτούν τις ηλικιακές διακρίσεις που ανέχονται ή ακόμη και συγχωρούν τέτοιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ εθνικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και της παραμέλησης με ιδιαίτερη μνεία στις μεγαλύτερες γυναίκες.

18 Αυγούστου 2021, 22.13

| Αλεξάνδρα Μ.

Ως εκπαιδευτικός χρειάζομαι βοήθεια από ειδικούς (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) για να «καταπολεμήσω» τα έμφυλα στερεότυπα στο σχολείο, τη σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο, τον σεξισμό, την ενδοοικογενειακή βία, τόσο για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων (όσο είναι δυνατό) όσο και την αντιμετώπισή τους. Επίσης επιβάλλεται να αρθούν τα πολλαπλά εμπόδια όταν καταγγέλλονται από το σχολείο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε μαθήτριες και μαθητές, έτσι ώστε να επισπευστεί η αντιμετώπιση χωρίς χρονοτριβή.

20 Αυγούστου 2021, 17.40

| Σιατερλή Βέρα ΜΩΒ

Κατάργηση της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ συνεπιμέλειας.

• Θεσμοθέτηση οικογενειακών δικαστηρίων.

• Αναγνώριση διά νόμου του ποινικού κώδικα, της αυτοάμυνας όχι μόνο σε περιπτώσεις άμεσης επιθετικότητας, αλλά και σε περιπτώσεις «συνεχιζόμενης διάπραξης εγκλημάτων», όπως είναι η κατάσταση κατά την οποία πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

• Καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία για δολοφονίες που αφορούν γυναίκες, κορίτσια εξαιτίας του φύλου τους.