Οι υψηλοί τόνοι δεν έλειψαν από τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη φετινή τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα ενώ στο Μάτι πτώματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε για «τυμβωρυχίες και ψέματα», ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε απέναντί της υποτιμητική συμπεριφορά.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχουν όμως χρώμα ούτε ιδεολογία. Πέρα από τις αναπόφευκτες κομματικές αντιπαραθέσεις, λοιπόν, υπάρχουν τρία θετικά στοιχεία από τη συζήτηση που πρέπει να συγκρατήσουμε. Το ένα είναι η επανάληψη της συγγνώμης του Πρωθυπουργού, «όχι μόνο ως αναγνώριση ευθύνης, αλλά και ως κάλεσμα για δράση». Οπως κι αν ερμηνεύτηκε αυτή η συγγνώμη από την αντιπολίτευση, είναι πάντα αναγκαία.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι απόψεις της αντιπολίτευσης είναι καλοδεχούμενες, καθώς η προσπάθεια για την επούλωση των πληγών θα είναι εθνική. Σε μια χώρα όπου κάθε κυβέρνηση αγνοεί συνήθως την κληρονομιά της προηγούμενης, όπως έγινε άλλωστε και με την έκθεση Γκολντάμερ, θα πρέπει πράγματι στην προσπάθεια επίλυσης χρονίων παθογενειών να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Και το τρίτο στοιχείο είναι η έκκληση να κυριαρχήσει «η λεωφόρος της επιστήμης, όχι ο παράδρομος του ψέματος». Αφορούσε τη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες και τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τις πυρκαγιές με αυτές. Επεκτείνεται όμως χωρίς αμφιβολία και στην εγκληματική εκστρατεία που έχει εξαπολυθεί εναντίον των εμβολίων, δυστυχώς ακόμη και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.