ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υποψήφιων εκπαιδευτικών, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας ΟΑΕΔ σχολικού έτους 2021-2022. Η ημερομηνία λήξης της διαδικασίας είναι η Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 23.59. Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου www.gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/epaggelmaties-ekpaideuses/ekpaideutes-epaggelmatikon-skholon-epas-matheteias-tou-oaed Οι 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ με 33 ειδικότητες υψηλής ζήτησης εφαρμόζουν το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με την πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Για περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Οργανισμού www.oaed.gr.

Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας: Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) η τέταρτη πρόσκληση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Υποτροφίες ΕΛΙΔΕΚ για υποψήφιους διδάκτορες». Η υποτροφία που παρέχεται είναι της τάξεως των 900 ευρώ τον μήνα και η διάρκειά της είναι από 12 έως 36 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της υποτροφίας είναι ο υποψήφιος διδάκτορας να διεξάγει έρευνα υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός της αναμενόμενης πρόσκλησης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ και οι υποψήφιοι διδάκτορες (ΥΔ) θα πρέπει να εκπονήσουν τη διδακτορική τους διατριβή σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), τα οποία ορίζονται ως Φορείς Υποδοχής. Η διδακτορική διατριβή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μία από τις ακόλουθες ευρείες επιστημονικές περιοχές:

      ¢ Φυσικές Επιστήμες

      ¢ Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας

      ¢ Επιστήμες Ζωής (Ιατρικής και Επιστήμες Υγείας)

      ¢ Γεωπονικές Επιστήμες και Τρόφιμα

      ¢ Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας

      ¢ Κοινωνικές Επιστήμες

      ¢ Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες

      ¢ Περιβάλλον και Ενέργεια

      ¢ Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας.

3ο Balkan Forum: «Βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά Covid εποχή» είναι το θέμα του 3ου Balkan Forum, το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης της ΔΕΘ, με νέο σχεδιασμό, σύμφωνα με τα πρόσφατα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για άλλη μία χρονιά θα ακολουθηθεί το μοντέλο του υβριδικού συνεδρίου, με συνδυασμό φυσικής και διαδικτυακής παρουσίας. Θα υπάρξει live streaming στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, με τις εισηγήσεις θα λάβουν χώρα στοχευμένες διαδικτυακές συναντήσεις B2G (Business to Goverment). Το Forum διοργανώνεται από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στη Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process – SEECP).