Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικά Πετρέλαια το β’ τρίμηνο του 2021. Τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανέρχονται σε 391 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 206 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να καταγράφει ιστορικό υψηλό εξαγωγών στο 67% των συνολικών πωλήσεων ή αλλιώς 2,7 εκατ. μετρικοί τόνοι. Παράλληλα καταγράφεται νέο άλμα για τον κλάδο των πετροχημικών με τα συγκρίσιμα EBITDA να ανέρχονται σε 46 εκατ. ευρώ (αύξηση 181%) στο β’ τρίμηνο και σε 81 εκατ. ευρώ συνολικά στο α’ εξάμηνο (αύξηση 125%). Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται και ο κλάδος της εγχώριας και διεθνούς εμπορίας.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, βελτίωση επιδόσεων σημείωσαν και εταιρείες λιανικής εμπορίας, καθώς η αγορά επίγειων καυσίμων κίνησης άρχισε να ανακάμπτει μετάτη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα οκλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας διατήρησε θετικές επιδόσεις σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού καλύπτοντας μερικώς την αρνητική επίπτωση από τις αλλαγές στην τιμολόγηση των αργών πετρελαίων στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την έκτακτη συντήρηση που απαιτήθηκε στη μονάδα flexicoker στην Ελευσίνα, λόγω των προβλημάτων από το δίκτυο ηλεκτροδότησης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σημαντική ήταν επίσης ηθετική επίπτωση από το κόστος λειτουργίας, λόγω των υψηλότερων τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2, αλλά και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ ηανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου για ένα ακόμα τρίμηνο είχε θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων. «Παραμένουμε αισιόδοξοι για τα επόμενα τρίμηνα διαβλέποντας μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη. Η πορεία τους επόμενους μήνες συναρτάται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ζήτηση καυσίμων» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.