Το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα πάγωνε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους. Η απόφαση είναι προσωρινή, δείχνει ωστόσο πώς σκέφτεται το Ανώτατο Δικαστήριο πάνω στο ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις: τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών.

Μιλώντας όμως για τις αποφάσεις του ΣτΕ και τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων ενδέχεται να χάνουμε ως κοινωνία τη μεγαλύτερη εικόνα. Την εικόνα τόσο από την παγκόσμια εξάπλωση του ιού όσο και από την αναχαίτισή του στις χώρες οι οποίες έχουν εμβολιάσει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού τους. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα και αναλύουν καθημερινά – ως οι πλέον ειδήμονες – τα οφέλη των εμβολίων για τη δημόσια υγεία και για την υγεία του καθενός μας ξεχωριστά. Οι μακροχρόνιες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η νόσηση με Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ περισσότερες, και ξεκάθαρα επικινδυνότερες, από τις όποιες παροδικές παρενέργειες των εμβολίων.

Δεν χρειαζόμαστε, επομένως, τις δικαστικές αποφάσεις για να κατανοήσουμε την επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τους γύρω μας και τον εαυτό μας. Δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για τη στάθμιση των ατομικών δικαιωμάτων ορισμένων πολιτών με εκείνα των υπολοίπων. Ακόμη κι αν δεν έχει κανείς νομική παιδεία μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν υφίσταται ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της ζωής των άλλων – επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά αναρχία.