Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη της FIFA σχετικά με τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί την τελευταία δεκαετία στο ποδόσφαιρο. Το ποσό είναι ιλιγγιώδες, καθώς ο παγκόσμιος μεταγραφικός «τζίρος» για τη δεκαετία 2011-2020 ανέρχεται σε 41,4 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος TMS, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2010 και καταγράφει όλες τις μεταγραφικές κινήσεις στο ποδόσφαιρο.

Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο έχουν… ξεφύγει τα ποσά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όχι μόνο όσον αφορά τις αγορές ποδοσφαιριστών αλλά και τους μισθούς. Μονάχα κατά το 2020, χρονιά που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, ο τζίρος συρρικνώθηκε. Μη φανταστείτε πολύ. Στα 4,77 δισ. ευρώ. Οπως είναι λογικό, στις πρώτες 30 θέσεις βρίσκονται μόνο ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι στην κορυφή, η Τσέλσι την ακολουθεί, οι Μπαρτσελόνα και Παρί συμπληρώνουν την τετράδα. Συνολικά συναντάμε δώδεκα ομάδες από την Αγγλία, πέντε από την Ισπανία, πέντε από την Ιταλία, τρεις από τη Γερμανία, δύο από τη Γαλλία, δύο από την Πορτογαλία και μία από τη Ρωσία. Αθροιστικά αυτές έχουν ξοδέψει το 47% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί για μεταγραφές την τελευταία δεκαετία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που λέει πως δύο πορτογαλικές ομάδες, η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, έχουν σε αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Η τέχνη του να πουλάς έχει… πέραση στην Πορτογαλία εδώ και χρόνια. Και φυσικά άξιο αναφοράς είναι το στοιχείο της έρευνας που δείχνει την άνοδο των ατζέντηδων σε αυτόν τον χορό εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι προμήθειες των μάνατζερ ήταν στα 111,1 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και εκτοξεύτηκαν στα 542,8 εκατομμύρια ευρώ το 2019. Με λίγα λόγια; Από το 4,6% του συνολικού μεταγραφικού «τζίρου» κατέχουν πλέον το 8,7%.