Καθώς οι εκκενώσεις των ξένων πολιτών, δυνάμεων αλλά και Αφγανών που είχαν συνεργαστεί μαζί τους, από την Καμπούλ ολοκληρώνονται , «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις ξεκινά» στο Αφγανιστάν για τους 39 εκατομμύρια ανθρώπους του, προειδοποιεί η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση για υποστήριξη. Ο Φίλιππο Γκράντι, ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι έως και 500.000 Αφγανοί μπορεί να φύγουν από τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Και επανέλαβε το αίτημα να μοιραστούν περισσότερες χώρες «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν που ήδη φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.  

 «Οι αεροπορικές μεταφορές από την Καμπούλ τελειώνουν και η τραγωδία που έχει ξεδιπλωθεί δεν θα είναι πλέον τόσο ορατή. Αλλά θα εξακολουθεί να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να απομακρυνθούμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις ξεκινά», τόνισε ο Γκράντι.  

Στο προσχέδιο της απόφασης που πρόκειται να μελετήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι «27» δηλώνουν αποφασισμένοι να «δράσουν από κοινού», πρωτίστως βοηθώντας οικονομικά τις γείτονες χώρες του Αφγανιστάν, ώστε να αποτρέψουν μια επανάληψη της προσφυγικής εισροής του 2015 στην ΕΕ. Παράλληλα, βέβαια, οι ευρωπαίοι υπουργοί αναγνωρίζουν την ανάγκη «στήριξης και παροχής επαρκούς προστασίας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη», το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει όμως καμία συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά τον αριθμό των αφγανών προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί.  

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, συνεχίζει την τετραήμερη περιοδεία του σε χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν για να εξασφαλίσει τη συμφωνία τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες προσωρινά ή να λειτουργήσουν ως σημείο διέλευσης για εκείνους που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Μέχρι στιγμής, το Κατάρ έχει λειτουργήσει ως σημείο διέλευσης για περισσότερο από το 40% των 100.000 και πλέον προσφύγων που έφυγαν από το Αφγανιστάν. Ο Μάας πρόκειται να επισκεφθεί το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, την Τουρκία και το Πακιστάν. Στην Τουρκία, την πρώτη του στάση, ο Μάας είπε ότι ήταν ευγνώμων για την προσφορά της χώρας: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ταλιμπάν. Θέλουν να λειτουργήσει το αεροδρόμιο. Από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά».