Επιθυμώντας να αποφύγει μια «ανεξέλεγκτη» ροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής ώστε να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε χθες στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Ομως η Γερμανία προειδοποίησε τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου θέτοντας συγκεκριμένο αριθμό αφγανών προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν στην Ενωση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι, παρά την άρνηση χωρών όπως η Αυστρία, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, όμως η Ενωση δεν θα πρέπει να ρισκάρει μια νέα μεταναστευτική κρίση. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε για αριθμούς, επειδή οι αριθμοί προφανώς προκαλούν νέα κύματα και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε», πρόσθεσε στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε μετά: «Είναι αυτονόητη η έμφαση που πρέπει να δοθεί στη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και στις όμορες χώρες του Αφγανιστάν και στις χώρες διέλευσης. Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει και δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου της ΕΕ για όσους επιλέξουν παράνομα να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα».