Ως τρομοκρατικό χτύπημα αντιμετωπίζουν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας την επίθεση άνδρα χθες στο Οκλαντ ο οποίος τραυμάτισε με μαχαίρι τουλάχιστον έξι άτομα, σε σουπερμάρκετ που βρισκόταν εντός εμπορικού κέντρου στο Οκλαντ. Μεταξύ των τραυματιών, τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένα ακόμη άτομο φέρει σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς. Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση από «βίαιο εξτρεμιστή». Οπως είπε, ο δράστης είχε καταγωγή από τη Σρι Λάνκα και ήταν γνωστός στις αρχές τα τελευταία πέντε χρόνια. Είχε εντοπιστεί πως επηρεάζεται από τις απόψεις του Ισλαμικού Κράτους γι’ αυτό και οι αρχές τον είχαν υπό παρακολούθηση – γι’ αυτό άλλωστε, επενέβησαν και τον πυροβόλησαν, σκοτώνοντάς τον, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ξεκίνησε την επίθεση. Ο άνδρας ζούσε στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 10 χρόνια. «Αυτό που συνέβη ήταν ειδεχθές, ήταν φρικτό, ήταν κακό. Διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία», υπογράμμισε η Αρντερν. «Επηρεαζόταν από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ήταν μοναχικός λύκος».  

Η αστυνομία που παρακολουθούσε τον δράση πίστεψε ότι πήγε στο σουπερμάρκετ για να κάνει ψώνια, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πήρε ένα μαχαίρι που βρήκε εκεί και άρχισε να επιτίθεται στους πελάτες. «Αρχισε να τρέχει και να φωνάζει σαν τρελός, μαχαιρώνοντας ανθρώπους. Είδα έναν ηλικιωμένο πεσμένο κάτω με αίματα στην κοιλιά και μια γυναίκα που την τραυμάτισε στον ώμο», περιέγραψε μια από τους πελάτες του καταστήματος. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι μέχρι σήμερα ο άνδρας δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του. Από την πλευρά του, ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Αντριου Κόστερ τόνισε ότι έδρασε μόνος του.  

Πρόκειται για τη δεύτερη τρομοκρατική επίθεση τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Τον Μάρτιο του 2019, άνδρας σκότωσε 51 ανθρώπους σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με τη χώρα να βρίσκεται έκτοτε σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθέσεις.