«”ΤΑ ΝΕΑ” σε γενικές γραμμές προσέχουν και δεν κακοποιούν τη γλώσσα μας, γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση που δύο φορές σε διαφορετικά άρθρα αναφέρθηκε ότι “οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν θα πρέπει να εμβολιαστούν”. Προφανώς εννοούν τους στρατευμένους. Οι στρατεύσιμοι δεν είναι ακόμα στον Στρατό. Το ίδιο λάθος ακούμε και στην τηλεόραση, όπως επίσης και ότι κάηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις», γράφει στη στήλη ο Σ.Π.

Πράγματι, μέχρι και μια γρήγορη αναζήτηση του λήμματος στο ηλεκτρονικό λεξικό του Τριανταφυλλίδη επιβεβαιώνει την ορθότητα της παρατήρησής του. Στρατεύσιμος είναι εκείνος που έχει υποχρέωση για στράτευση. «ΤΑ ΝΕΑ» απολογούνται για το λάθος – και δη για το γεγονός πως αυτό εμφανίστηκε σε δύο διαφορετικά κείμενα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Συνήγορος του Αναγνώστη δέχεται μέιλ για γραμματικά, ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Οπως έχει απαντήσει και στο παρελθόν, τόσο η διευθυντική ομάδα της εφημερίδας όσο και το τμήμα της διόρθωσης τα εντοπίζουν δυστυχώς όταν έχουν πια δημοσιευθεί. Αποδίδονται στον σημαντικό όγκο εργασίας που καλούνται να διαχειριστούν οι συντάκτες και οι διορθωτές μας. Η δουλειά τους είναι εξαιρετικά απαιτητική και τις περισσότερες φορές γίνεται κάτω από μεγάλη πίεση του χρόνου – μια και τα κείμενα των ρεπορτάζ που βρίσκονται σε εξέλιξη εκ των πραγμάτων αργούν και τα χρονικά περιθώρια που έχουν έως ότου το φύλλο να φύγει για εκτύπωση είναι πολύ στενά.

Εχουμε δεσμευτεί – απαντώντας σε όλες τις προαναφερθείσες επιστολές – να διορθώσουμε τα λάθη των συντακτών και της διόρθωσής μας. Και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους αναγνώστες ότι συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Ζητούμε, ωστόσο, την κατανόησή τους αν ο περιβόητος «δαίμονας του τυπογραφείου» σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίσει να εμφανίζεται.