Πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα 30 ετών έχει το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας της Ελλάδας για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το μήνυμα αυτό στέλνει η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στην ετήσια έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσίευσε στα τέλη του περασμένο μήνα. Με φόντο την πρόσφατη αποχώρηση της ισπανικής Repsol από τις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων, της Αιτωλοακαρνανίας και του Ιονίου, αλλά και την επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια των δικαιωμάτων της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα «Αρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» η ΕΔΕΥ κάνει λόγο για ένα «αβέβαιο και πολύπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές». Οπως παραδέχεται η ανεξάρτητη Αρχή για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου ανακατευθύνουν τις δραστηριότητές τους στην πράσινη ενέργεια με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η ΕΔΕΥ τονίζει πως το φυσικό αέριο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Και υπογραμμίζει, επικαλούμενη στοιχεία που διαθέτει για τα κοιτάσματα της χώρας, ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα τόσο για την κάλυψη των αναγκών της με το χαμηλότερο σε εκπομπές CO2 φυσικού αερίου όσο ακόμη και για εξαγωγές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το 2050 έχει οριστεί ως έτος μηδενικού άνθρακα, επισημαίνει ότι πρόκειται για το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας. Ο προβληματισμός στην ΕΔΕΥ αλλά και στην αγορά εκδηλώνεται και με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ο οποίος αναφερόμενος στις υπεράκτιες παραχωρήσεις της Κρήτης που έχουν αναλάβει οι Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ είπε ότι «η αγορά θα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν οι έρευνες», υπό το πρίσμα της πράσινης μετάβασης.
Πάντως, χθες, πηγές των ΕΛΠΕ σχολίαζαν στα «ΝΕΑ» πως επισήμως δεν έχουν ενημερωθεί από την ExxonMobil για απόφαση αλλαγής των επενδυτικών της πλάνων στις έρευνες των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι πλούσιες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι στα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» η κοινοπραξία με βάση τη σύμβαση έχει καταληκτικό περιθώριο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των ερευνών στη χειμερινή περίοδο 2021-2022.