Ο φόβος των  αλλεργικών αντιδράσεων μετά τη λήψη του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19 αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα εμβολιασμού για σημαντικό αριθμό ατόμων. Εντούτοις, νέα έρευνα έρχεται να… καταλαγιάσει την αγωνία τους, καθώς, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δεδομένα, οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες ακόμη και σε άτομα με «βαρύ» ιστορικό αλλεργιών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), οι οποίοι συνόψισαν τα αποτελέσματα της μελέτης των R. Shavit και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open».

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την εμφάνιση αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία συμμετείχαν 8.102 άτομα με ατομικό ιστορικό διαφόρων αλλεργιών. Από αυτούς, μάλιστα, οι 429 θεωρήθηκαν ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης και εμβολιάστηκαν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση για δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι ο ορισμός του αυξημένου κινδύνου καθορίστηκε με βάση λεπτομερή αξιολόγηση του ατομικού ιστορικού κάθε ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό, ως επιβαρυντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση ορίστηκαν οι εξής: 1) Ιστορικό προηγούμενης σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε φάρμακο ή εμβόλιο, 2) πολλαπλές αλλεργίες σε φάρμακα, 3) πολλαπλές αλλεργίες ή 4) παθήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των μαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην εμφάνιση αλλεργιών.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι 420 ασθενείς (97,9%) – στους οποίους σημειωτέον, δεν χορηγήθηκαν αντι-αλλεργικά φάρμακα πριν από τον εμβολιασμό προληπτικά, όπως αντισταμινικά – δεν εμφάνισαν καμία αλλεργική αντίδραση, έξι άτομα (1,4%) εμφάνισαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις και τρεις (0,7%) εμφάνισαν σοβαρή, αναφυλακτική αντίδραση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μελέτης, 218 από τους 429 ασθενείς έλαβαν δεύτερη δόση εμβολίου. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 214 (98,2%) δεν εμφάνισαν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ τέσσερις (1,8%) εμφάνισαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις. Αναλυτικότερα, οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση εμφάνισαν συχνότερα καθυστερημένες αντιδράσεις κνησμού και εξανθήματος συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, ενώ δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές όσον αφορά στο προφίλ παρενεργειών συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

«Συμπερασματικά, η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης μετά τον εμβολιασμό με το BNT162b2 είναι υψηλότερη σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών στο παρελθόν που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ομάδα των ασθενών μπορεί να εμβολιαστεί σε κατάλληλες ιατρονοσηλευτικές υποδομές ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας αναστρέψιμης αλλεργικής αντίδρασης», καταλήγουν οι έλληνες ειδικοί.

Μάρθα Καϊτανίδη