Σε ατύχημα, κατόπιν απώλειας ελέγχου του σκάφους του, πτώσης στη θάλασσα και πληγμάτων που δέχθηκε από την προπέλα του φουσκωτού του, και σε καμία περίπτωση σε εγκληματική ενέργεια, οφείλεται ο θάνατος του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό μνημονεύεται σε πολυσέλιδη διάταξη του εισαγγελέα Χαλκίδας, με την οποία τέθηκε στο αρχείο η μήνυση της οικογένειας Βαλυράκη κατά δύο αλιέων της Ερέτριας. Το δικαστικό   έγγραφο επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» με την παρουσίαση σχετικών καταθέσεων και εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής 24 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας και το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας Αγία Τριάδα.

Η μήνυση στηρίχθηκε στις – υπό αμφισβήτηση – μαρτυρίες δύο ιδιωτών από την Εύβοια που υποστήριξαν ότι είδαν λογομαχία ή και συμπλοκή των εν λόγω αλιέων με τον βετεράνο πολιτικό. Οπως επισημαίνει η Εισαγγελία Χαλκίδας στη σχετική διάταξη (απορρίπτει τη μήνυση σε 12 σημεία), οι μάρτυρες περιγράφουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την υποτιθέμενη συμπλοκή, δίνεται διαφορετική περιγραφή του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, υπάρχει σειρά άλλων αντιφάσεων, ενώ ο ένας από τους μάρτυρες δεν φαίνεται να προσκομίζει καν επαρκή στοιχεία που να πιστοποιούν την παρουσία του στο σημείο τη μοιραία ημέρα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω καταθέσεις έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα ιατροδικαστών αλλά και πραγματογνωμόνων για την πορεία του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη μετά την πτώση του στη θάλασσα. Τέλος, στην εισαγγελική διάταξη αναφέρεται ότι οι δύο αλιείς που – κατά τους δύο μάρτυρες – φέρονται να χτύπησαν τον άτυχο πολιτικό μέσα στη θάλασσα είχαν ακλόνητο άλλοθι και ήταν στο σπίτι τους τις κρίσιμες ώρες.

Η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη σε χθεσινή ανακοίνωσή της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Εισαγγελίας Χαλκίδας και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειές της.