Θεωρείται – και όχι άδικα – το πιο διάσημο Κύπελλο του κόσμου, καθώς είναι το παλαιότερο και η αίγλη του ξεπερνά κάθε άλλο τρόπαιο ανά την υφήλιο.

Το Κύπελλο Αγγλίας (FA Cup) πρώτη φορά απονεμήθηκε στη Γουόντερερς το 1872 που νίκησε στον πρώτο τελικό τη Ρόγιαλ Εντζινίερς (1-0).

Και όμως αυτό το εμβληματικό τρόπαιο, χάθηκε (για την ακρίβεια κλάπηκε) σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1895!

Η κάτοχος εκείνης της χρονιάς, Αστον Βίλα, το είχε παραχωρήσει ώστε να εκτεθεί σε ένα διάσημο για την εποχή μαγαζί αθλητικών ειδών του William Shillcock στο Μπέρμιγχαμ.

Το κύπελλο κλάπηκε, δεν βρέθηκε ποτέ και το πρόστιμο που πλήρωσε η ομάδα ήταν 25 λίρες, λίγο πάνω από το αρχικό κόστος κατασκευής του, που ήταν 20 λίρες. Το περίφημο «Little tin idol» είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία Martin, Hall & Co.

Τα εύρετρα είχαν οριστεί στις 10 λίρες, αλλά μάταια. Εξήντα χρόνια μετά, ο 80χρονος (πλέον) κατάδικος Χάρι Τζέιμς Μπουρτζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sunday Pictorial» είχε ομολογήσει την κλοπή λέγοντας ότι το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα!

Η ρέπλικα που φτιάχτηκε άμεσα, διατηρήθηκε μέχρι το 1911, όταν οι κοσμηματοπώλες Fattorini από το Μπράντφορντ κατασκεύασαν το νέο τρόπαιο το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 1992. Η ρέπλικα δόθηκε στον λόρδο Αρθουρ Κίνερντ, ο οποίος ήταν ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, εκτέθηκε στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ για προβολή από το κοινό.

Αργότερα πέρασε στα χέρια των συγγενών του λόρδου, οι οποίοι το 2005 το έβγαλαν σε πλειστηριασμό στον περίφημο οίκο Christie’s  έναντι του ποσού των 478.400 λιρών, όταν είχε κοστίσει – η κατασκευή του – μόλις 20!

Το 1992 το νέο (4ο) τρόπαιο κατασκευάστηκε από τους Toye, Kenning και Spencer και είχε και αντίγραφο ασφαλείας προκειμένου να υπάρχει άμεσα εναλλακτική λύση σε περίπτωση απώλειας του πρωτοτύπου.

Το 2014 ήταν η τελευταία φορά (μέχρι σήμερα) που κατασκευάστηκε το νέο τρόπαιο του αγγλικού Κυπέλλου από τον Thomas Lyte Silver, η εταιρεία του οποίου δεν είναι μόνο οι αργυροχόοι της αγγλικής ομοσπονδίας, αλλά και οι επίσημοι συντηρητές ασημικών στο παλάτι του Μπάκιγχαμ!

Ο Κέβιν Γουίλιαμς, ο αργυροχόος της εταιρείας, ο οποίος έφτιαξε αυτή την 5η βερσιόν του τροπαίου (κάνοντάς το και πιο ανθεκτικό) χρειάστηκε πάνω από 250 ώρες δουλειάς χρησιμοποιώντας ασήμι 925 (δηλαδή με περιεκτικότητα καθαρού ασημιού 92,5%).