Σύμφωνα με το ESPN (538.com) που ειδικεύεται στους αριθμούς και τη στατιστική ο Ολυμπιακός έχει 90% πιθανότητες για να βρεθεί ως το μίνιμουμ της 3ης θέσης στην τελική κατάταξη του γκρουπ, άρα και με εισιτήριο για τα νοκάουτ του Φλεβάρη είτε στο Europa League, είτε στο Conference League. Αξιοπρόσεκτη όμως είναι σίγουρα μια άλλη εκτίμηση του αμερικανικού Μέσου: Το 20% που του δίνει σε πιθανότητες για να φτάσει ως τους «8» του Europa League. Ως τους προημιτελικούς. Απλοχεριές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για τα παιδιά του Πειραιά; Οχι. Μάλλον μια ρεαλιστική προσέγγιση – με βάση τους αριθμούς – για την επόμενη σελίδα μιας ομάδας που εμφανίζεται στην αφετηρία του Σεπτέμβρη έχοντας κάνει (ξανά) την κατάλληλη προεργασία ώστε να φτάσει στους βασικούς στόχους της.

Σε τρία βήματα

Πώς διαχειρίστηκε το καλοκαίρι του ο Ολυμπιακός, μέσα στο «ναρκοπέδιο» των προκριματικών; Πρωτίστως κράτησε σχεδόν ολόκληρο τον περσινό κορμό του (εξαίρεση ο Ζοσέ Σα που μετακινήθηκε στη Γουλβς). Ενίσχυσε το ρόστερ του με κάποιους ποδοσφαιριστές (σαν τον Τικίνιο, τον Ρόνι Λόπες, τον Τόμας Βατσλίκ, τον Χένρι Ονιεκούρου και τον Πιερ Κούντε) που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί λίγους μήνες πριν ότι θα τους δούμε στην Ελλάδα. Και το κυριότερο: Συνεχίζει να δουλεύει πάνω στο ίδιο project για 4η σεζόν έχοντας το ίδιο πρόσωπο εμπιστοσύνης στον πάγκο του. Τον Πέδρο Μαρτίνς που από τον Απρίλη του 2018 έχει φτιάξει αυτή την ομάδα. Και τον πρώτο της κύκλο, αλλά και τον επόμενο. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν και την απαραίτητη εμπειρία και το «βάθος» στο ρόστερ τους για να κάνουν τη δουλειά. Ειδικά φέτος που μόλις άναψαν ξανά τα φώτα του «Καραϊσκάκη».

Δίχως πυξίδα

Ο Ολυμπιακός προφανώς θα ήθελε να είναι στους ομίλους του Champions League. Πιθανά και απίθανα όμως μέσα στο καλοκαίρι ναρκοθέτησαν αυτή του τη φιλοδοξία. Τα κρούσματα Covid που έφτασαν την ομάδα πριν από τη Λουντογκόρετς («δεν είχαμε παίκτες ούτε για να κάνουμε προπόνηση» αποκάλυψε εκ των υστέρων ο  Θανάσης Ανδρούτσος), οι τραυματισμοί, ακόμη και η αλλαγή του κανονισμού για το εκτός έδρας γκολ (με εκείνον που ίσχυε ως πέρσι ο πρωταθλητής θα είχε περάσει τους Βούλγαρους) σχημάτισαν διαφορετικά δεδομένα. Και κυρίως ένα διαφορετικό μονοπάτι. Οι Πειραιώτες πρέπει να το δουν σαν ευκαιρία. Μπορούν μέσα από το Europa League να κάνουν μια καλή βαθμολογική συγκομιδή για το ranking 5ετίας που θα τους ισχυροποιήσει και άλλο για το μέλλον. Και κυρίως μπορούν να ευχαριστηθούν ένα ακόμη ταξίδι. Δίχως πυξίδα… Με ορίζοντα εκείνο το «συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» που έγινε moto μιας ολόκληρης εποχής.