Με στόχο την αποδόμηση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό άξονα του δικού του επιχειρήματος πως τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το κόστος των ανατιμήσεων για το λαϊκό νοικοκυριό. «Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα είναι να μην απορεί με την οργή των πολιτών, αφού ακόμα και τώρα συνεχίζει να κοροϊδεύει την κοινωνία. Ανακοίνωσε data και ψίχουλα και έβαλε τα Μέσα να μιλούν για παροχές 4 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και ξαναμετρώντας ως “ελαφρύνσεις” τις ήδη υπάρχουσες και ανεπαρκείς ενισχύσεις λόγω Covid», ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου. «Ολα για τους λίγους! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει “ανάπτυξη για όλους”, με όφελος και για το κεφάλαιο και για τον λαό».

Στο Κίνημα Αλλαγής έκαναν λόγο για μέτρα «προσωρινά, προεκλογικά, με ημερομηνία λήξης». Τόνιζαν πως τα μόνα μόνιμα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφορούσαν τους λίγους και ισχυρούς, αγνοώντας τα μικρομεσαία νοικοκυριά, που θα κληθούν να επιστρέψουν τη μισή ενίσχυση που έλαβαν στην πανδημία, ενώ ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που ενσωματώνεται μέχρι τώρα πληρωνόταν από τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τώρα μοιράζεται σε όλους. Σχολίαζαν, δε, πως η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης για έναν ακόμα χρόνο μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι μέτρο που, παρά τις εξαγγελίες για τους νέους, «δεν ανακουφίζει τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό».

«Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι», ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στα μέτρα. «Ο Πρωθυπουργός ακόμα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για το τι θα κάνει η κυβέρνησή του για την ακρίβεια. Ενώ και οι όποιες αναφορές του στην κλιματική κρίση ήταν υποκριτικές, παραπλανητικές και με μία σαφή στόχευση, την ενίσχυση του καπιταλισμού της καταστροφής, από τον οποίο κερδίζει μόνο η ολιγαρχία δίχως σύνορα», ανέφερε το ΜέΡΑ25.