Ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της Αττικής προκάλεσε η χθεσινή σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε μόλις 11 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας και το εστιακό βάθος του μετρήθηκε στα 15 χιλιόμετρα.

«Το μέγεθος του σεισμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο με τους όρους της ελληνικής σεισμικότητας», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλης Καραστάθης. «Ο σεισμός ωστόσο προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου επειδή το επίκεντρό του ήταν μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης στην ευρύτερη περιοχή  Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης».

Κατά τον ίδιο, η δόνηση ήταν ιδιαίτερα μικρού μεγέθους και πιθανότατα εντάσσεται στη φυσική σεισμικότητα της περιοχής: «Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ρήγματα, όπως για παράδειγμα της νότιας Πάρνηθας και των Αχαρνών, που θα μπορούσαν θεωρητικά σε πρώτη προσέγγιση να συσχετιστούν με τον σεισμό, αλλά λόγω του γεγονότος ότι έχουμε ένα μεμονωμένο και μικρού μεγέθους γεγονός ένας τέτοιος συσχετισμός είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένος».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αξιόλογη μετασεισμική ακολουθία. Μια ώρα αργότερα (στις 2.10) ακολούθησε νέα πολύ ασθενής δόνηση μεγέθους 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου με ιδιαίτερη προσοχή», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Εύθυμης Λέκκας, ενώ ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου δρ. Αθανάσιος Γκανάς υποστηρίζει πως πρόκειται για μια ασθενή σεισμική δόνηση που προήλθε από ένα ρήγμα το οποίο οι σεισμολόγοι – μέχρι στιγμής – δεν γνωρίζουν. «Προήλθε από ένα από τα πολλά ρήγματα που υπάρχουν στον στερεό φλοιό σε βάθη μέχρι 10 χιλιόμετρα», επισημαίνει.