Προ των πυλών είναι η αντιγριπική εκστρατεία για την προστασία των ευάλωτων ομάδων (με έμφαση στους ηλικιωμένους και στους πολίτες με χρόνια νοσήματα), καθώς η επιστημονική κοινότητα – εντός και εκτός της χώρας – απεύχεται και παράλληλα λαμβάνει μέτρα πρόληψης ώστε να μη δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» ιών εφέτος τον χειμώνα. Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο τα δύο εμβόλια (αυτό έναντι της COVID-19 και αυτό κατά της γρίπης) να χορηγούνται από κοινού. «Ετοιμάζεται εγκύκλιος για αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, λόγω των άγνωστων δεδομένων. Και εφέτος θα δώσουμε αντίστοιχη προσοχή, για άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις, έτσι ώστε να εμβολιαστούν, ενώ ίσως γίνουν και παράλληλοι εμβολιασμοί με τον κορωνοϊό» επισήμανε.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Παράλληλα, σε στοίχημα υψίστης σημασίας έχει αναδειχθεί και ο εμβολιασμός των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, σε μια προσπάθεια να χτιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα «τείχος ανοσίας» στις μαθητικές αίθουσες. Προς το παρόν εντούτοις οι εμβολιασμοί στους ανηλίκους δεν ξεπερνούν τις 140.000. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα το 25% των ανηλίκων της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση. Στα παιδιά όμως 12-14 ετών το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, δεδομένου ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 13%,  δηλαδή 50.000.

Εν τω μεταξύ 1.608 νέες λοιμώξεις ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 379 (εκ των οποίων οι 342 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι). Ωστόσο, παρά την ύφεση που καταγράφεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων 51 ακόμα άτομα.