Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος; Το πρώτο που έχει να κάνει με τις μεγάλες ομάδες είναι πως Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μπαίνουν στη φετινή κούρσα με ενθουσιασμό. Με στόχο να αφήσουν πίσω τους την περσινή σεζόν η οποία και για τους δύο ήταν απογοητευτική. Οι δυο τους μπαίνουν με έναν ενθουσιασμό που στις αρχές Αυγούστου δεν είχαν: η μεν ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από την Ευρώπη από τη Βελέζ, ο δε Παναθηναϊκός δεν είχε κάνει τις σημαντικές του μεταγραφές και ο κόσμος του φοβόταν πως το ρόστερ θα παρέμενε με χτυπητές αδυναμίες. Το ντεμαράζ στο μεταγραφικό τοπίο από τις δύο ιστορικές αθηναϊκές ομάδες έφερε αρκετό κόσμο στην πρεμιέρα τους, μπόλικη όρεξη στο γήπεδο και εμφατικές νίκες.

Τόσο στο 3-0 της ΑΕΚ επί του Ιωνικού, όσο και στο 4-0 του Παναθηναϊκού απέναντι στον Απόλλωνα, πρωταγωνιστές υπήρξαν οι νέοι ποδοσφαιριστές, άλλος σε μικρότερο κι άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά ήταν μία απόδειξη πως όταν κάνεις ποιοτικές προσθήκες, θα έχεις και άμεσα αποτελέσματα. Αυτό συνέβη σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο. Κι αυτός ο τρόπος που ήρθαν οι νίκες, με πρωταγωνιστές δηλαδή τους νεοφερμένους, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον ενθουσιασμό του κόσμου και την ψυχολογία των ομάδων ενόψει της συνέχειας. Και ανεβάζει τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο συμπέρασμα έρχεται από τις γκέλες των υπολοίπων, που δείχνουν πως οι «μικροί» είναι περισσότερο υπολογίσιμοι απ’ ό,τι πιθανόν να φανταζόμασταν. Ο Ατρόμητος μπορεί στα φιλικά να μην κατάφερε να πάρει νίκες και να μην έδειξε κάτι ιδιαίτερο, όμως στο Καραϊσκάκη εμφανίστηκε ανταγωνιστικός και έφυγε με την ισοπαλία. Ο ΠΑΣ Γιάννινα σε μια νέα εποχή μετά την περίοδο του Γιαννίκη, πήγε στην Τούμπα, στήθηκε αριστοτεχνικά, δεν δέχτηκε φάσεις από τον ΠΑΟΚ και εκμεταλλευόμενος του λάθος του Ζίφκοβιτς έφυγε με τη νίκη. Και ο ΟΦΗ με τον Νιόπλια να παρουσιάζει μία πολύ συγκροτημένη ομάδα, πήρε εύκολα την ισοπαλία στο Βικελίδης.