ΛΟΝΔΙΝΟΝ. 16 Σεπτεμβρίου. (Ιδιαιτέρα υπηρεσία). Τηλεγραφούν εκ Καΐρου ότι έγκυροι αιγυπτιακοί πολιτικοί κύκλοι είνε κεκηρυγμένοι υπέρ της συνάψεως στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Αιγύπτου, Τουρκίας και Ινδιών, ήρχισε δε και η σχετική κίνησις. Οι εν λόγω κύκλοι θεωρούν ότι το Παναραβικόν Σύμφωνον Ασφαλείας δεν δύναται μόνον να εξασφαλίση την άμυναν της Μέσης Ανατολής, ενώ η προτεινόμενη συμμαχία θα περιέκλειε τελικώς, πλην των αραβικών κρατών και την Περσίαν και το Αφανιστάν. Εξ άλλου, το αιγυπτιακόν υπουργείον των Εξωτερικών μελετά ένα σχέδιον αμερικανοαιγυπτιακού συμφώνου φιλίας, το οποίον θα είνε συγχρόνως οικονομικόν και εμπορικόν σύμφωνον και το οποίον η Ουάσιγκτον προέτεινεν ήδη εις την αιγυπτιακήν κυβέρνησιν. Εν τω μεταξύ, πολλαί πληροφορίαι καταφθάνουν ενταύθα κυρίως από την Τεχεράνην σχετικώς με την σοβιετικήν απειλήν εις την Μέσην Ανατολήν. Οι Δυτικοί διπλωμάται εις την Τεχεράνην ανησυχούν και φρονούν ότι εντός του 1951 θα σημειωθούν αποφασιστικά γεγονότα εις την περιοχήν αυτήν του κόσμου. Τονίζεται εις την Τεχεράνην ότι μόνον μία άμεσος, αποφασιστική και αποτελεσματική βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρεττανίας προς τα χώρας της Μέσης Ανατολής, θα ήτο δυνατόν ενδεχομένως να αποτρέψη σοβιετικήν επίθεσιν κατά των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. Αλλως φαίνεται βεβαία μία σοβιετική επίθεσις δια την κατάληψιν της ζώνης αυτής, η οποία είνε ζωτικής σημασίας δια την διεξαγωγήν ενός παγκοσμίου πολέμου λόγω των πετρελαίων της.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Την προσεχήν Τετάρτην ο θίασος Κατερίνας μεταφέρεται εις το θέατρο «Ιντεάλ», όπου θα συνεχίση τας παραστάσεις της κωμωδίας του Αντρέ Ρουσέν «Νίνα». Εν τω μεταξύ, ο θίασος της εκλεκτής πρωταγωνίστριας συνεχίζει εντατικώς τις δοκιμές των έργων «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν και «Βασίλισσα και αναρχικός» του Κοκτώ, τα οποία θα παρουσιάση κατά την διάρκειαν της παραμονής του εις το ως άνω θέατρον της Λεωφόρου Βενιζέλου.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Το ζήτημα της καθαριότητος της πόλεως δεν ενδιαφέρει μόνον την υγιεινήν των κατοίκων της, αλλά και την ευπρέπειαν αυτής. Αι Αθήναι δεν είνε απλώς μία πόλις της Ελλάδος. Είναι η πρωτεύουσά της. Είναι μία βιτρίνα της Ελλάδος. Και πρέπει να εμφανίζει από πάσης απόψεως όψιν πρωτευούσης. Δι’ αυτό και καθήκον βασικόν του Δήμου είνε να στρέψη προς την καθαριότητα της πόλεως την προσοχήν του. Και δεν εννοούμεν μόνον την τακτικήν περισυλλογήν και αποκομιδήν των απορριμάτων, αλλά και την έγκαιρον απομάκρυνσιν των σκουπιδιών από την πόλιν.