Το διασυνδεδεμένο περιβάλλον του κόσμου μάς κάνει συχνά με ένταση να στρέφουμε το βλέμμα σε εκλογικές μάχες άλλων κρατών και να αγωνιούμε για τα εκεί αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο όταν το κράτος αυτό λέγεται Γερμανία, δηλαδή ο ισχυρός παίκτης και ο leader της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μια φάση δε που κρίνεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και παράλληλα έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι προσεχείς εκλογές στη Γερμανία αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι κρίσιμο λοιπόν μόνο για τη Γερμανία. Θα είναι κρίσιμο για την ΕΕ, τη σχέση της με τον κόσμο, τις άλλες δυνάμεις, όπως τις ΗΠΑ. Σε περιβάλλον πανδημίας αλλά και μετάβασης στην Ψηφιακή Επανάσταση, από τις γερμανικές κάλπες δεν θα βγει απλώς ο νικητής της επόμενης ημέρας και διάδοχος της κυρίας Μέρκελ. Θα βγει εκείνος που θα διαπραγματευθεί την υπόσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και, σε σύμπραξη με τις υπόλοιπες χώρες, την καλύτερη θέση του. Κλιματική αλλαγή, πανδημία, ανταγωνισμός με Κίνα και ΗΠΑ, ασφάλεια και δημοσιονομική ευταξία.

Τα στοιχήματα θα είναι διαδοχικά, παράλληλα, θα τέμνονται και θα διαμορφώνουν ένα μελλοντικό περιβάλλον που δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό. Μια νέα γερμανική ηγεσία προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και με το βλέμμα της στη βαθύτερη ενοποίηση θα είναι μια ηγεσία με προοπτική. Ελπίζουμε.