Με την παρουσία του το περασμένο διήμερο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τη βαριά ήττα του κόμματός του στις τελευταίες εκλογές. Παρόλο που διακήρυξε ότι «είμαστε το κατ’ εξοχήν κόμμα της αυτοκριτικής», ο ίδιος δεν αναγνώρισε κανένα λάθος ούτε έδωσε κάποιες ενδείξεις ότι έχει αφήσει πίσω του το λαϊκιστικό του παρελθόν. Αμετανόητος, επέμεινε στην καταγγελιολογία και την παροχολογία. Ακόμη και το σύνθημά του για μια «νέα αρχή», κλεμμένο από το ΠΑΣΟΚ είναι. Οπως κλεμμένο ήταν το πράσινο φόντο της παρουσίας του στο Βελλίδειο και, φυσικά, η φράση «Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», με την οποία έκλεισε προχθές την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

Στην κατεδάφιση είναι πρώτος: αν αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία, υποσχέθηκε επιστροφή στο παρελθόν, κατάργηση δηλαδή μιας σειράς από νόμους αυτής της κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνονται ο νόμος Χατζηδάκη για την απασχόληση και η επιστροφή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Εκεί που πάσχει είναι στη σύνθεση και την οικοδόμηση: οι διακηρύξεις του ήταν αόριστες, αντιφατικές και μη κοστολογημένες. Οσο για τη δέσμευσή του για μια «προοδευτική διακυβέρνηση», ακούγεται προκλητική όταν προέρχεται από τον άνθρωπο που συγκυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

O ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η κίνηση βέβαια γίνεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Ακόμη και προς εκείνο το αλησμόνητο 4,13%.