ΕΛΠΕ

Ξεκίνησε ο εταιρικός μετασχηματισμός

Το πρώτο βήμα του εταιρικού μετασχηματισμού των Ελληνικών Πετρελαίων ανακοίνωσε η διοίκηση στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου «VISION 2025». Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στη διάσπαση κλάδων δραστηριοτήτων της, αρχίζοντας από αυτόν της διύλισης, του εφοδιασμού και των πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών της εταιρείας, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου θα περάσουν σε νέα εταιρεία. Μέτοχος της νέας εταιρείας θα είναι η Ελληνικά Πετρέλαια. Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός με τη δημιουργία και των υπόλοιπων θυγατρικών. Αυτές θα είναι η εμπορία και η λιανική (ΕΚΟ και BP), η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, οι νέες δραστηριότητες (ηλεκτροκίνηση και φυσικό αέριο), καθώς και η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η όλη διαδικασία θα επιστεγαστεί με την αλλαγή επωνυμίας, με λογότυπο που θα παραπέμπει στη νέα εποχή.

ΔΕΔΔΗΕ

Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ – Macquarie

Πλειοψηφία της ΔΕΗ στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο και εφαρμογή του ήδη εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου για την περίοδο 2028 προβλέπει η Συμφωνία Μετόχων μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την πώληση του 49% των μετοχών του Διαχειριστή. Η πώληση αναμένεται να εγκριθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί στις 19 Οκτωβρίου με αντικείμενο αφενός την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και αφετέρου την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

ΕΥΔΑΠ

Υποχώρηση πωλήσεων στα 156 εκατ.

Μείωση του κύκλου εργασιών και κερδών στο πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 156 εκατ. ευρώ από 158,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 1,4% και τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν στα 9,7 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32%. Ολα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που η συνολική κατανάλωση νερού από τα ελληνικά νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,4% και ανήλθε στα 194,8 εκατ. κυβικάì μέτρα απόì 192,2 εκατ. κυβικάì μέτρα το αντίστοιχο διάστημα του 2020.