Τα διαδοχικά περιστατικά ακροδεξιάς βίας και ναζιστικών χαιρετισμών σε επαγγελματικά σχολεία της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη είναι εξόχως ανησυχητικά. Φαίνεται πως το φάντασμα της κοινωνικής και πολιτικής Ακροδεξιάς είναι πάντα εδώ και οφείλουμε με προσοχή να το έχουμε υπόψη μας και να μην το υποτιμούμε.

Πολύ περισσότερο, απαιτούνται εκείνες οι συντεταγμένες ενέργειες της εννόμου πολιτείας όπου και το τέρας να καταστέλλεται εν τη γενέσει του αλλά και να απαλείφονται οι συνθήκες επώασής του. Η Δικαιοσύνη, ο Νόμος αλλά και η Παιδεία είναι ορισμένες μόνο εκ των προστατευτικών ασπίδων που έχουμε ως Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.

Η επανάληψη δε φαινομένων και περιστατικών ακροδεξιάς βίας και μάλιστα σε χώρους ευάλωτους και ευαίσθητους, όπως τα σχολεία, μπορεί να μας οδηγήσει σε παλινόρθωση ναζιστικών ομάδων που συχνά έχουν και πολιτικές φιλοδοξίες. Το ξέρουμε καλά αλλά η ωρίμαση του πολιτεύματος, η στερέωση των δημοκρατικών θεσμών, η ωριμότητα του ίδιου του πολιτικού συστήματος δεν θα επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα εν τη γενέσει τους. Μαζί και μια κραταιά Κοινωνία των Πολιτών, μιας ευρωπαϊκής χώρας διαλόγου και θετικής αναγέννησης που στα διακόσια χρόνια της παλιγγενεσίας της θα εορτάζει μόνο τη νέα σύγχρονη εποχή της και όχι τη σκοτεινή οπισθοχώρηση.

Είναι θέμα δημοκρατίας αλλά και στοίχημα για την πολιτεία να προλάβει κάθε νέα έκφραση του αβγού του φιδιού. Είναι και θέμα κόκκινων γραμμών που απαιτεί αποφασιστικότητα.