Δεν θέλησαν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους. Ξεκαθάρισαν όσα έχουν ανάγκη, ενώπιον μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Και ζήτησαν στήριξη – όχι μόνο μετά τους αγώνες, αλλά κυρίως πριν από την όλη τους προσπάθεια στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού. Χθες στη Βουλή, η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των ελλήνων Ολυμπιονικών είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ο δε Λευτέρης Πετρούνιας ναι μεν καθυστέρησε αλλά ήταν δικαιολογημένος. Σε προεγχειρητικό έλεγχο υποβλήθηκε και – όπως αποκάλυψε – χρειάστηκε να αλλάξει ενδυμασία στο πάρκινγκ της Βουλής για να προλάβει να παραστεί (έστω και λίγο πριν από τη λήξη) στην εκδήλωση προς τιμήν των ελλήνων Ολυμπιονικών του Τόκιο.

«Απευθύνω έκκληση προς άπαντες να στηρίξουν τον αθλητισμό. Ο κ. Αυγενάκης έκανε την αρχή, αλλά θέλουμε βοήθεια συνεχώς. Οχι μόνο όταν πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κόβουμε κάθε μέρα τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας», ανέφερε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Τόκιο. «Οσο απαραίτητα θεωρούμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία άλλο τόσο θα πρέπει να θεωρούμε τους αθλητικούς χώρους. Το αργυρό μετάλλιο στο πόλο ήταν το πρώτο σε ομαδικό άθλημα. Το πόλο, όμως, δεν ανήκει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν παίρνουμε σύνταξη, ασφάλιση ούτε χρηματικές απολαβές. Να κάνετε έμπρακτη επιβράβευση διάκρισης», σημείωσε ο τερματοφύλακας Μάνος Ζερδεβάς.

«Υπάρχουν αθλητές που σταμάτησαν το όνειρό τους για βιοποριστικούς λόγους. Είμαι 25 ετών εν ενεργεία αθλήτρια και δεν έχω επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό δεν βοηθά τους αθλητές να κάνουν πρωταθλητισμό. Είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον αθλητισμό, να επανέλθουν τα προνόμια για να επιβραβεύονται! Ακόμα και εγώ που έχω δυνάμεις να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς, οι σκέψεις για το μέλλον μου με απομακρύνουν από αυτούς τους στόχους», συμπλήρωσε η αθλήτρια του τζούντο Ελισάβετ Τελτσίδου (7η στο Τόκιο).

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοια πρότυπα. Πρέπει να δούμε το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

«Είμαστε δίπλα σας περισσότερο στην επιτυχία και λιγότερο στην προετοιμασία. Είμαι βέβαιος ότι θα το δούμε και θα το βελτιώσουμε» , υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.