«Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, από τα άρθρα των συνεργατών σας ασχολούνται µόνο µε πολιτικά θέµατα. Δεν έχετε σχεδόν καθόλου αρθρογραφία για ζητήµατα καθηµερινότητας ή µεγάλα κοινωνικά θέµατα. Ολος ο πλανήτης αγωνιά, για παράδειγµα, για την κλιµατική αλλαγή και παρ’ όλα αυτά οι τακτικοί αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» σπάνια διαβάζουν άρθρα για το κλίµα. Κάποιοι από εµάς θα θέλαµε να ασχοληθείτε και µε αυτά. Οπως και µε οτιδήποτε αφορά την καθηµερινή µας ζωή». Την επισήµανση προς τον Συνήγορο του Αναγνώστη υπογράφει ο Ε.Σ.

Η παρατήρησή του είναι εύστοχη. Πράγματι τις περισσότερες ημέρες η θεματολογία των άρθρων όσων γράφουν και δεν ανήκουν στο δυναμικό της εφημερίδας – αλλά κι όσων ανήκουν, για να είμαστε ειλικρινείς – είναι κατά κανόνα πολιτική. Ωστόσο, η ύλη αποφασίζεται πάντα με γνώμονα την επικαιρότητα. Ο συγκεκριμένος δημοσιογραφικός κανόνας δεν ισχύει μόνο για τα ρεπορτάζ, έχει εφαρμογή και στα κείμενα γνώμης. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, εδώ και αρκετό καιρό η επικαιρότητα είναι πρωτίστως πολιτική – ή διαμορφώνεται, αν προτιμάτε, από την ατζέντα που θέτει η κυβέρνηση, όπως είθισται εξάλλου να συμβαίνει ανεξαρτήτως του κόμματος που έχει την εξουσία.

Βέβαια, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την καθημερινότητά μας μονοπωλεί σχεδόν κι η πανδημία του κορωνοϊού – την οποία προσπαθούμε να καλύπτουμε ενδελεχώς αφού είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την πλειονότητα των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες, πάλι, κυριαρχεί στην επικαιρότητα και ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη. Τον Αύγουστο όμως – όταν είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και Ηλεία – ένα σημαντικό μέρος του περιεχομένου των «ΝΕΩΝ» αφορούσε τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και τις προκλήσεις που η αντιμετώπισή της θέτει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα θέμα που να θεωρείται ήσσονος σημασίας. Κι εφόσον η ειδησεογραφία της ημέρας προσφέρει την αφορμή, η εφημερίδα θα το αναλύει σε όσο περισσότερο βάθος γίνεται.