Την πρώτη πιστωτική διευκόλυνση που συνδέεται με τη στρατηγική βιωσιμότητας της εταιρείας και ενσωματώνει έκπτωση επιτοκίου εφόσον επιτύχει μείωση εκπομπών αερίων ρύπων υπέγραψε η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου. Η πιστωτική διευκόλυνση είναι ύψους 60 εκατ. δολ. και θα αναχρηματοδοτήσει παλαιότερες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 71,1 εκατ. δολ. Η νέα χρηματοδότηση συνδέεται με εξασφαλίσεις από πέντε πλοία της εταιρείας, ενώ η παλαιότερη δανειακή σύμβαση συνοδευόταν από εξασφαλίσεις έξι πλοίων. Οπως δήλωσε ο δρ Λουκάς Μπαρμπαρής, πρόεδρος της εταιρείας, η νέα συμφωνία είναι ένα ακόμη βήμα μείωσης των υποχρεώσεων της εταιρείας και ενίσχυσης του ισολογισμού της.

Τα οφέλη από τη μετάβαση στο LNG

Τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να εισπράξει ο λιμένας της Ηγουμενίτσας από την ενεργειακή μετάβασή του προς το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 2ου Επιστημονικού  Συνεδρίου για τη Διοίκηση, την Οργάνωση και την Ανάπτυξη των Λιμένων (PDMO 2021) από τo ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II. Τα οφέλη είναι λειτουργικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, καθώς και μακροπρόθεσμα στρατηγικά και σχετίζονται με την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ζητήσαν από τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν αρμονικά για να επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης υποδομών ανεφοδιασμού με ΥΦΑ, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του λιμένα της Ηγουμενίτσας και την ανάδειξή του ως κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενισχύεται ο στόλος της Pantheon

Ενα ακόμη νεότευκτο δεξαμενόπλοιο, το Aframax «Sea Dragon», μεταφορικής ικανότητας 114.000 dwt, το οποίο κατασκευάστηκε στο κινεζικό ναυπηγείο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding (SWS), παρέλαβε πρόσφατα η Pantheon Tankers της οικογένειας Αννας Αγγελικούση. Πρόκειται για το τρίτο από μια σειρά τριών «αδελφών» πλοίων, που είναι όλα κατασκευασμένα στο εν λόγω ναυπηγείο (SWS) και όλα έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία. Η Pantheon ιδρύθηκε το 2012 και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται έναν στόλο από 36 πλοία (εκ των οποίων τα 4 είναι υπό ναυπήγηση), συνολικής χωρητικότητας 6.203.664 dwt.