Αμπντάλα Β’
Βασιλιάς της Ιορδανίας
Ο μονάρχης που κυβερνά την Ιορδανία από το 1999 είναι από τους πρωταγωνιστές των νέων αποκαλύψεων. Συγκεκριμένα, υπεράκτιες εταιρείες που σχετίζονται μαζί του έχουν δαπανήσει περισσότερα από 106 εκατ. δολάρια για την αγορά 14 πολυτελών κατοικιών στο Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο – τα 70 εκατ. από αυτά αφορούν τρεις συνεχόμενες κατοικίες με θέα τον Ειρηνικό.
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο εκπρόσωπος του Αμπντάλα δήλωσε ότι δεν αποτελούσε ποτέ μυστικό το γεγονός πως διέθετε ακίνητα σε ΗΠΑ και Βρετανία, δεν δίνονταν όμως ακριβή στοιχεία για λόγους ασφαλείας.
Αντρέι Μπάμπις
Πρωθυπουργός της Τσεχίας
Το 2009 ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας και επικεφαλής της τσεχικής κυβέρνησης (από το 2017) φέρεται να είχε αγοράσει κρυφά έναν πύργο στο γαλλικό χωριό Μουζέν κοντά στις Κάννες. Τα χρήματα, περίπου 22 εκατ. δολάρια, προήλθαν από υβριδικές εταιρείες-βιτρίνες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Ουάσιγκτον, καθώς και από μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στο Μονακό. «Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι παράνομο ή κακό. Ωστόσο, αυτό δεν τους εμποδίζει να προσπαθούν να με δυσφημούν και να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές» σχολίασε ο ίδιος στο Twitter, αναφερόμενος στην αναμέτρηση που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο.
Μίλο Τζουγκάνοβιτς
Πρόεδρος του Μαυροβουνίου
Κυρίαρχος στα πολιτικά δρώμενα της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες και πρόεδρος από το 2018, ο Τζουγκάνοβιτς φρόντισε για το μέλλον του. Το 2012 μια ελβετική εταιρεία διαμεσολάβησε για την ίδρυση δύο υπεράκτιων στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους – η μία στο όνομά του και η άλλη σε εκείνο του γιου του. Ο ίδιος σχολίασε ότι οι πράξεις αυτές έγιναν σε περίοδο που δεν κατείχε δημόσιο αξίωμα και ασχολούνταν με τις επιχειρήσεις του.
Ντομινίκ Στρος-Καν
Πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ
Κάτοικος Μαρόκου τα τελευταία χρόνια, μετά την αναγκαστική απόσυρσή του από τη διεθνή δημόσια ζωή, ο άλλοτε κραταιός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, διαθέτει από το 2018 μία εταιρεία, την Parnasse Global Limited, με έδρα το Ρας Αλ Χάιμα, ένα από τα επτά ΗΑΕ, το οποίο υπόσχεται απόλυτο επιχειρηματικό απόρρητο και μηδενική φορολογία. Μέσω αυτής αμείβεται, πλουσιοπάροχα φυσικά, για τις οικονομικές συμβουλές που προσφέρει σε απολυταρχικά καθεστώτα, όπως το Τόγκο και το Κονγκό, καθώς και ρωσικούς ή κινεζικούς ομίλους, όπως η Rosneft και το HNA.
Ιλχάμ Αλίεφ
Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν
Ο ίδιος και η οικογένειά του φέρονται να έχουν άμεση σχέση με συμφωνίες που αφορούν ακίνητη περιουσία στη Βρετανία, αξίας άνω των 400 εκατ. στερλινών (540 εκατ. δολαρίων), σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του BBC. Τα ντοκουμέντα δείχνουν να αγόρασαν 17 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος γραφείων αξίας 33 εκατ. για λογαριασμό του 11χρονου γιου του προέδρου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
Πρόεδρος της Ρωσίας
Το όνομα του Πούτιν δεν εμφανίζεται πουθενά στα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, τουλάχιστον δύο ονόματα με εξαιρετικά στενή σχέση μαζί του υπάρχουν εκεί, προκαλώντας εύλογες υποψίες για την εμπλοκή του: Το ένα είναι του «κολλητού» του από την παιδική ηλικία, Πετρ Κόλμπιν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους «πορτοφόλι» του προέδρου. Το άλλο ανήκει σε μια γυναίκα η οποία διατηρούσε μακρά σχέση με τον Πούτιν και απέκτησε μια πολυτελή κατοικία στο Μονακό μέσω υπεράκτιας που είναι εγγεγραμμένη σε νησί της Καραϊβικής. Για «αβάσιμους ισχυρισμούς» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή του κόσμου – φυσικά οι ΗΠΑ».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο πρώην κωμικός κατείχε μερίδιο σε μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία θεωρητικά ήταν συμμετοχική σε άλλες από τον κλάδο της παραγωγής και διανομής ταινιών. Εναν μήνα προτού εκλεγεί, το 2019, μετέφερε τις μετοχές του στον φίλο και συνεταίρο του Σεργκέι Σεφίρ.
Ουχούρου Κενιάτα
Πρόεδρος της Κένυα
Προερχόμενος από μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες της χώρας του και της Αφρικής, ο Κενιάτα εξελέγη πρόεδρος το 2013 και κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2017, με «σημαία» την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο ίδιος και έξι μέλη της οικογένειάς του σχετίζονται με 13 υπεράκτιες εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες ιδρύθηκαν πριν από την εκλογή του – σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μία που έχει στην κατοχή της μετοχές και ομόλογα αξίας 30 εκατ. δολαρίων.
Σεμπαστιάν Πινιέρα
Πρόεδρος της Χιλής
Οι εταιρείες που ανήκουν στον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας ίδρυσαν δύο υπεράκτιες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ μια εταιρεία εξορύξεων στην οποία ο ίδιος και η οικογένειά του κατέχουν το 33,3% χρησιμοποίησε μια υβριδική εταιρεία με έδρα στο ίδιο σημείο για να πουλά τις μετοχές τους σε επιχείρηση που ανήκε σε στενό τους φίλο, την BVI.
Τόνι Μπλερ
Πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας
Ο Τόνι και η Τσέρι Μπλερ φέρονται να γλίτωσαν φόρους ύψους 312.000 στερλινών όταν αγόρασαν ένα οίκημα στο Λονδίνο το οποίο ανήκε μερικώς σε υπουργό του Μπαχρέιν, αφού πρώτα απέκτησαν μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η αγοραπωλησία δεν θεωρείται παράνομη, όμως αποκαλύπτει «κενό» που επιτρέπει στους έχοντες να αποφεύγουν την καταβολή φόρων. Ο ίδιος, πάντως, κατηγόρησε τον «Guardian» για εσκεμμένη παραπλάνηση, τονίζοντας ότι η οικογένεια Μπλερ πλήρωνε πάντοτε τους φόρους της στο ακέραιο.