Πολλοί απέδωσαν την πρόσφατη πτώση των μεγάλων παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών στις ανησυχίες για τον υπερχρεωμένο κινεζικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Evergrande. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ελαχιστοποιηθεί η οικονομική ζημία, οι κινεζικές αρχές πρέπει να εξαλείψουν κάθε αμφιβολία ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να περιορίσουν πιθανά προβλήματα από χρεωκοπία της Evergrande. Η Evergrande ειδικεύεται στην κατασκευή και πώληση κατοικιών σε μικρότερες κινεζικές πόλεις, αν και ασχολείται επίσης με άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 τρισεκατομμύρια CN (περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ),το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 2% του ΑΕΠ της Κίνας το 2020.  

Δεν είναι βέβαιο εάν οι αρχές της Κίνας έχουν τη βούληση να λάβουν μέτρα εξομάλυνσης. Η Evergrande δεν είναι κρατική οντότητα και η κυβέρνηση μπορεί να είναι απρόθυμη να βοηθήσει τον πολυδισεκατομμυριούχο ιδρυτή και μέτοχο της εταιρείας, Hui Ka Yan, ενόψει της τρέχουσας εκστρατείας της «κοινής ευημερίας» του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές μπορούν να κάνουν δύο βήματα για να αποτρέψουν τη λειτουργία τραπεζών και να ηρεμήσουν τις κεφαλαιαγορές. Το πρώτο είναι να επικοινωνήσουν με σαφήνεια ότι μπορούν να σώσουν τους πολλούς φορείς που συμμετέχουν της Evergrande (εκτός του επικεφαλής Hui). Αυτοί περιλαμβάνουν τους δανειστές και τους υπαλλήλους της, καθώς και τα νοικοκυριά που έχουν πληρώσει στην εταιρεία ένα διαμέρισμα αλλά δεν έχουν λάβει τίποτε ακόμη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διευκολύνοντας τις αγορές κατασκευαστικών έργων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από άλλες εταιρείες από την Evergrande. Δεύτερον, η κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για να σταματήσουν οι διάφορες διαρροές σε περίπτωση πτώχευσης της Evergrande. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να τεκμηριώσουν και να αποκαλύψουν την έκθεση κάθε δανειστή στην εταιρεία και να τονίσουν τη βούληση και την ικανότητα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων για να διασφαλίσει ότι τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους. Οι Αρχές μπορεί κάλλιστα να εξετάζουν αυτά τα βήματα τώρα. Αλλά η δημόσια ανακοίνωση ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί να αφαιρέσει την αβεβαιότητα σχετικά με την ετοιμότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει, και έτσι μπορεί να προχωρήσει πολύ στον τερματισμό του πανικού της αγοράς.

Ο Σανγκ Γιν Ουέι είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia Business School.