Σχεδόν καθημερινή πρακτική αποτελούν, κατά το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και άλλους εννέα ευρωπαϊκούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων-μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία). Συγκεκριμένα και όσον αφορά το Αιγαίο, μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται οι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως άνδρες με κουκούλες ανοίγουν τρύπες με γάντζους στις βάρκες των προσφύγων-μεταναστών και ρίχνουν προειδοποιητικά πυρά στο νερό. «Το Λιμενικό απωθεί τους πρόσφυγες στις πορτοκαλί σωσίβιες σχεδίες προς την Τουρκία και τους εγκαταλείπει στη θάλασσα» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συνεχίζουν, από τον Μάρτιο του 2020 και μετά ελληνικές ειδικές μονάδες εγκαταλείπουν όσους αναζητούν προστασία στη θάλασσα με σωσίβιες λέμβους, την ώρα που οι τούρκοι συνάδελφοί τους δεν αναχαιτίζουν σχεδόν καθόλου τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενη στις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον τόνισε πως πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά: «Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά μας σύνορα και φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Μετανάστευσης.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ. Δεν ζητούμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.