ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 8 Οκτωβρίου. Ιδιαιτέρα υπηρεσία. – Ο αγών των Κυπρίων πατριωτών οδηγεί την Κύπρον εις λαμπράν και ίσως ταχείαν νίκην, αυτή είναι η γνώμη πολλών ξένων ανταποκριτών εδώ, οι οποίοι βαθέως εντυπωσιάσθησαν από τρία γεγονότα του τελευταίου εικοσιτετραώρου. Τα γεγονότα αυτά είναι: Η επίσημος πλέον αναγνώρισις ότι η μεγάλη επιχείρησις εις την περιοχήν της Κυρηνείας υπήρξεν η οικτρότερον ναυαγήσασα εξ όλων των μέχρι τώρα. Ο πλούσιος απολογισμός της δράσεως της ΕΟΚΑ από της εσπέρας του Σαββάτου. Και μία πλήρης πανικού προκήρυξις του Χάρντιγκ προς τον Κυπριακόν λαόν. Ιδού τα γεγονότα αναλυτικώς: Η μεγάλη επιχείρησις εις την περιοχήν της Κυρηνείας ετερματίσθη με ολοκληρωτικήν αποτυχίαν και το όνομα του στρατάρχου Χάρντιγκ έγινε αντικείμενον διασκεδαστικών σχολίων μεταξύ των Κυπρίων, όπως επίσης και μεταξύ των στρατιωτών του και των αστυνομικών του. Ουδέν στέλεχος της ΕΟΚΑ συνελήφθη, ουδεμία αποθήκη εκυριεύθη και μόνον μερικαί δεκάδες αμάχων χωρικών απήχθησαν ως όμηροι.

ΝΕΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ. Εν τω μεταξύ η ΕΟΚΑ κατέφερε νέα δεινά πλήγματα κατά των δυνάμεων κατοχής και των πρακτόρων των. Κύπριοι πατριώται εφόνευσαν χθες Βρεττανόν αεροπόρων και ετραυμάτισαν σοβαρώς δεύτερον κατά την διάρκειαν επιθέσεώς των εξ ενέδρας εναντίον στρατιωτικού αυτοκινήτου εις Παραλίμνην, πλησίον της Αμμοχώστου…  

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΘΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΙ

Πληροφορούμεθα ότι η Μελίνα Μερκούρη απεδέχθη κατ’ αρχήν την πρότασι του σκηνοθέτου Μάριο Τζάμπι, που, ως γνωστόν, ήλθε επίτηδες από το Λονδίνο για να της ζητήσει να πρωταγωνιστήσει στην προσεχή του ταινία. Ο Μάριο Τζάμπι κατόπιν αυτού επιστρέφει σήμερα από την Κρήτη και αύριο αναχωρεί στο Λονδίνο. Το γύρισμα της ταινίας με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα θα αρχίση τον προσεχή Απρίλιο, οπότε η Μελίνα Μερκούρη θα είναι ελεύθερη υποχρεώσεων για να μεταβή στο Λονδίνο. Εως τις 27 Οκτωβρίου η Μελίνα Μερκούρη θα παραμείνει στην Κρήτη και θα μετέχη στις σκηνές της ταινίας «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» που γυρίζει εκεί ο Ζυλ Ντασσέν.

ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΡΑΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ. Ταινίες

από θεατρικά έργα που

θα ιδούμε τον χειμώνα

«Τριαντάφυλλο στο στήθος» με την Αννα Μανιάνι, «Πικ Νικ» με την Κιμ Νόβακ, «Στάσις λεωφορείου» με την Μονρόε, «Ριχάρδος Γ’» με τον Λώρενς Ολιβιέ, ρωσσικός «Οθέλλος».