Η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα ξεκινάει από το προσωπικό του, από τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τα ηνία της ψηφιακής μετάβασης και του περιορισμού της γραφειοκρατίας. Οσο πιο καταρτισμένο είναι το στελεχικό δυναμικό τόσο πιο αποδοτικό είναι. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, από την άλλη, είναι ένα εργαλείο που μέχρι πρόσφατα έμενε αναξιοποίητο. Με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, η φοίτηση εκεί προσθέτει δεξιότητες και γνώσεις, ακόμα και διασύνδεση με ανάλογες σχολές του εξωτερικού. Καθόλου τυχαία, επομένως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», οι υποψήφιοι είναι πολλοί και οι θέσεις λίγες.
Η αδυναμία που έχουν οι Ελληνες στη μονιμότητα του Δημοσίου είναι κοινό μυστικό. Η καινούργια διαδικασία εξετάσεων, ωστόσο, δεν είναι για όλους. Η τόσο μεγάλη ζήτηση αποδεικνύει την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία. Ολο και περισσότεροι καταρτισμένοι εργαζόμενοι προτιμούν να αποκτήσουν παραπάνω προσόντα και, αντί να φύγουν στο εξωτερικό, να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Παλαιότερα δεν θα σκέφτονταν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, γνωρίζοντας πως, κατά τον ελληνικό τρόπο, χωρίς μέσο μια θέση στο Δημόσιο αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και άρα η προσπάθεια για επιμόρφωση είναι άδικος κόπος. Η αναμόρφωση του συστήματος, που υποσχέθηκε με την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση, είναι μονόδρομος κυρίως για αυτούς που την πίστεψαν και αποφάσισαν να κάνουν την προσπάθειά τους.
Αν όντως οι αλλαγές εφαρμοστούν χωρίς αποκλίσεις, τότε σε μερικά χρόνια το ελληνικό Δημόσιο θα είναι διαφορετικό. Γι’ αυτό η νέα κατάσταση είναι επένδυση για το μέλλον.