Δέκα ημέρες άντεξε ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Αρμιν Λάσετ την πίεση μετά το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της Χριστιανικής Ενωσης στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Χθες ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της διαδοχής του στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Το CDU θα αναδείξει νέα ηγεσία στο επόμενο διάστημα, ο Λάσετ θα παραμένει προς το παρόν πρόεδρος για να διαχειριστεί τις κομματικές διαδικασίες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο και νέα όργανα του CDU.

Ο Λάσετ δεν συμπλήρωσε έναν χρόνο στην προεδρία του CDU από την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο. Χθες ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ενωσης για την απόφασή του να ανοίξει τον δρόμο για την ανανέωση ηγεσίας του κόμματος σε ένα παγγερμανικό συνέδριο. Ο ακριβής χρόνος και τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις περιφερειακές οργανώσεις.

Η διαδοχολογία στο CDU ξεκίνησε αμέσως μετά την ήττα των εκλογών. Ο φιλόδοξος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που είχε στηρίξει τον Λάσετ, βγήκε ανοιχτά υπέρ μιας νέας αρχής για το CDU. Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι από τους διεκδικητές της διαδοχής του Λάσετ. Αλλά και οι ηττημένοι από τον Λάσετ στον προηγούμενο γύρο διεκδίκησης της προεδρίας του CDU, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέντγκεν, άνοιξαν με δηλώσεις τους τη μάχη της διαδοχής. Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης ηγεσίας στην οποία βυθίστηκε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα από το 2018 που εγκατέλειψε το αξίωμα η Ανγκελα Μέρκελ. Η πρώτη διάδοχός της ΑΚΚ υποχρεώθηκε σε άτακτη αποχώρηση, το ίδιο και ο Αρμιν Λάσετ.

Ο Λάσετ παραμένει πρόεδρος του CDU μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας για να μη μείνει ακέφαλο το κόμμα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Λάσετ επανέλαβε και χθες ότι παραμένει στο τραπέζι η πρότασή του για έναν συνασπισμό Χριστιανικής Ενωσης – Πρασίνων – Φιλελευθέρων («Τζαμάικα»), την οποία θεωρεί «φιλόδοξη συμμαχία εκσυγχρονισμού της χώρας». Η πρότασή του παραμένει ενεργή «μέχρι το τελευταίο λεπτό», ανεξαρτήτως προσώπων, είπε ο Λάσετ, ανοίγοντας παράθυρο και για «άλλες λύσεις» πέραν του ιδίου που ήταν ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης.  

Την ώρα που βαθαίνει η κρίση στη συντηρητική Χριστιανική Ενωση, οι τρεις νικητές των εκλογών βάζουν πλώρη για την κυβέρνηση του «σηματοδότη». Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι είχαν χθες την πρώτη τριμερή διαβούλευση έξι ωρών και μπαίνουν από την επόμενη εβδομάδα στην ουσία της διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών. Με μία διακοπή για την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η διαπραγμάτευση των τριών κομμάτων θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Ο γραμματέας των Φιλελευθέρων Φόλκερ Βίσινγκ διαπίστωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι «υπάρχει διάθεση αλληλοκατανόησης» για τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, αλλά και «ετοιμότητα να αναζητηθούν κοινά σημεία και να ξεπεραστούν από κοινού τα μεγαλύτερα εμπόδια» στις προγραμματικές διαφορές τους. Προέβλεψε ότι η «επόμενη εβδομάδα θα είναι μία καλή εβδομάδα». Και οι Πράσινοι βγήκαν ικανοποιημένοι από την χθεσινή συνάντηση, «υπάρχει μία βάση εμπιστοσύνης» σημείωσε ο γραμματέας των Πρασίνων Μίχαελ Κέλερ. Μένει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού δρόμου, αλλά «μπορούν να βρεθούν λύσεις».

Οι Φιλελεύθεροι είχαν προεκλογικά προνομιακό εταίρο τη Χριστιανική Ενωση, αλλά παρά τις προγραμματικές συγκλίσεις με το CDU/CSU, μετά τις προκαταρκτικές συναντήσεις αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες. Απέκλεισαν παράλληλη διαπραγμάτευση με τη Χριστιανική Ενωση και η απόφασή τους αυτή δεν επηρεάζεται από τις εσωκομματικές εξελίξεις στο CDU μετά την απόφαση του Λάσετ να δρομολογήσει την ανανέωση ηγεσίας.

Η πλειοψηφία των Γερμανών, 63% σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest για το πρώτο γερμανικό κανάλι ARD, προτιμά κυβέρνηση «σηματοδότη» Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων και μόνον 24% μία κυβέρνηση «Τζαμάικα» Χριστιανικής Ενωσης – Πρασίνων – Φιλελευθέρων. Επίσης 63% θεωρούν ότι ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς θα ήταν καλός καγκελάριος.