Το πολιτικό χιούμορ στη Ρωσία δεν κάνει τον Βλαντίμιρ Πουτιν να γελά. Ομως όσοι το τολμούν, επιμένουν. Μετά την εκδίωξή τους από την τηλεόραση, τα σόου πολιτικής παρωδίας μεταφέρθηκαν στο YouTube και από εκεί συνεχίζουν σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Οι ρωσικές αρχές δεν διστάζουν όμως να συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους, ακόμα κι αν επικαλούνται τα πιο παράλογα επιχειρήματα.  

Ο Βιτάλι Ναλίφκιν βάλει με ρουκέτα μια προεκλογική αφίσα του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», ως «πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της περιοχής Ουσουρίσκ» επειδή εντόπισε μια ύποπτη σακούλα σε στάση λεωφορείου. Σε αυτό το χιουμοριστικό σκετς η περιοχή είναι πραγματική όμως ο βαρύγδουπος τίτλος του Ναλίφκιν δεν είναι. Ούτε και ο Ναλίφκιν, ένας ρόλος αγαπητός στους Ρώσους. Οσο για την ύποπτη σακούλα αποδεικνύεται ότι είναι γεμάτη καρότα. Ο πρωταγωνιστής του σκετς δεν κινδύνευσε, δεν συνέβη όμως το ίδιο με μια άλλη ηθοποιό, η οποία υποδύθηκε την εκπρόσωπο της αστυνομίας. Η Λαρίσα Κριβονόσοβα, καταδικάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε φυλάκιση δέκα ημερών. Το έγκλημά της; Οτι φόρεσε στολή, κάτι που γίνεται σε δεκάδες ρωσικές τηλεοπτικές παραγωγές καθημερινά. Η ηθοποιός σατίριζε τη διάσημη Ιρίνα Βολκ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών η οποία εμφανίζεται πάντα πολύ μακιγιαρισμένη στις κάμερες.

Τα τελευταία δύο χρόνια το κανάλι BARAKuda στο YouTube έχει γίνει κοινωνικό φαινόμενο στη Ρωσία, με εκατομμύρια ακολούθους. Τα σκετς που προβάλλει κοροϊδεύουν τον βαρύγδουπο τόνο των ειδήσεων στα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα, αποκλειστικά αφιερωμένα στη δόξα των δημοσίων υπαλλήλων και των τοπικών αιρετών αρχόντων. Ο χαρακτήρας Ναλίφκιν είναι κεντρικός: λαϊκιστής και δραστήριος, απαντά παράλογα σε εντελώς ρεαλιστικά προβλήματα, τα οποία βιώνουν εκατομμύρια Ρώσοι. Είναι σκούρο το νερό της γειτονιάς. Κλείστε όλες τις βρύσες. Είναι μολυσμένη η λίμνη; Την «απολυμαίνει» με χλωρίνη. Είναι γεμάτοι οι κάδοι σκουπιδιών; Ο Ναλίφκιν τους μεταφέρει αλλού ρίχνοντας την «εγκληματική ευθύνη» σε εκείνους που αφήνουν τα σκουπίδια τους στη μέση του δρόμου.