Ο ελληνικός λαός επιβεβαίωσε χθες τη φήμη του πως, σε στιγμές κρίσιμες, ξέρει να επιβάλλει την αλλαγή με θάρρος και χωρίς ημίμετρα.

Την εντυπωσιακή νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την περιμέναμε με σιγουριά – όσοι πιστεύαμε πως η ώρα της αλλαγής είχε από καιρό σημάνει. Για κείνους όμως που είχαν δισταγμούς ή και αντιρρήσεις, χρειάζεται μια εξήγηση για τη μεγάλη καίρια αυτή απόφαση των Ελλήνων.

Πώς δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 25% έφθασε τόσο ψηλά σε μια τετραετία;

Παίρνοντας την εντολή που χαρίζει ο λαός σε εκείνους που ΠΕΙΣΤΙΚΑ υπόσχονται να μας βγάλουν από το τέλμα της κακοδιοίκησης, από τον κατήφορο τον οικονομικό και τον κοινωνικό. Με άλλα λόγια, σ’ αυτούς που δεν υπόσχονται «παροχές» αλλά ξέρουν να φωτίζουν νέους δρόμους για τον τόπο.  

Ολοι λοιπόν όσοι ψήφισαν χθες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήσαν κιόλας κομματικοποιημένοι οπαδοί; Χθες ίσως όχι.

Από σήμερα, ασφαλώς ναι. Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αποφασισμένοι να κυβερνήσουν τη χώρα όχι απλώς σαν κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Αλλά σαν μία πολιτική εξουσία που εκπροσωπεί όλους τους Ελληνες, έτσι όπως την είδε και την θέλησε η μεγάλη, ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οταν εμείς επιμέναμε στην ανάγκη ΜΕΓΑΛΗΣ εκλογικής πλειοψηφίας, αυτό είχαμε στο νου: Πιστεύαμε δηλαδή πως όσο ευρύτερο κοινοβουλευτικό βάθρο διαθέτει ένα κόμμα, τόσο οι αυξημένες ευθύνες του το βοηθάν να χειρισθεί τα εθνικά πράγματα με τρόπο τολμηρό και αποδοτικό και να πριβάλλεται με τη συνεχή έγκριση της πλειοψηφίας.

Τέτοια εντολή έδωσε χθες ο λαός.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα τη βγάλει πέρα.

Δήλωση Ράλλη

Ο ηττημένος των εκλογών αρχηγός της «ΝΔ» κατευθύνθηκε αμέσως κατόπιν στο σπίτι του της οδού Κανάρη, απ’ όπου έκανε δύο – τρία τηλεφωνήματα σε προσωπικούς του φίλους και αποσύρθηκε καταφανέστατα καταβεβλημένος και καταπτοημένος στο γραφείο του. Εκτοτε, ώρα 10.30 δεν δέχθηκε να μιλήσει σε κανέναν στο τηλέφωνο και έδωσε εντολή «να μην τον ενοχλήσει πλέον κανείς».

Χθες πάντως το πρωί ο αρχηγός της «ΝΔ» μετά την άσκηση του εκλογικού του καθήκοντος κατέβηκε στο γκολφ της Γλυφάδας όπου έπαιξε επί μιάμιση περίπου ώρα μια παρτίδα γκολφ μόνος του χωρίς παρτεναίρ. Στην Αθήνα γύρισε τις πρώτες απογευματινές ώρες.