H ξαφνική απόφαση του Γενς Βάιντμαν να αποχωρήσει από το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, έξι ολόκληρα χρόνια πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. Ο 53χρονος Βάιντμαν θεωρείται «γεράκι» και ασκούσε συστηματικά σφοδρή κριτική στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πιθανή αντικατάστασή του λοιπόν από ένα στέλεχος με πιο «συστημικές» απόψεις, σε συνδυασμό με την αλλαγή φρουράς στο Βερολίνο, αποτελεί κυριολεκτικά σημείο καμπής.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο γερμανός καγκελάριος, με τον οποίο θα κληθεί να συνεργαστεί τα επόμενα χρόνια (εφόσον βέβαια και ο ίδιος επανεκλεγεί στην προεδρία), θα είναι ο νικητής των πρόσφατων εκλογών, ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, ένας πολιτικός λιγότερο εμμονικός από την Ανγκελα Μέρκελ με τη λιτότητα και τον πληθωρισμό. Ο γαλλογερμανικός άξονας ενισχύεται εκ των πραγμάτων, έστω για όσον καιρό βρίσκεται ακόμη στα πράγματα, και από τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, που είχε χαρακτηρίσει κάποτε τον Βάιντμαν «Nein zu allem» (Οχι σε όλα). Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αίρει ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου μιας ευρωπαϊκής «υπερδύναμης», που θα πάρει τη θέση της δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, που βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για την οικονομία της όσο και για τα εθνικά της θέματα. Αν ελεγχθεί και η πανδημία, μπορούμε να ελπίζουμε σε πολύ καλύτερες μέρες.