Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή κάποιου περιοριστικού όρου, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, αποχώρησαν από τα δικαστήρια του Πειραιά, μετά από μαραθώνιες απολογίες και οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, όπου ένας 21χρονος Ρομά έχασε τη ζωή του από τα πυρά τους. Ελεύθεροι αφέθηκαν, επίσης, τόσο ο 14χρονος, ο οποίος είχε καταφέρει να διαφύγει – και σύμφωνα με την απολογία του οδηγούσε το κλεμμένο όχημα που καταδίωκε η ομάδα ΔΙΑΣ -, όσο και ο 16χρονος που νοσηλεύεται στο Τζάνειο. Κατά τη διάρκεια της απολογίας των κατηγορούμενων αστυνομικών είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Δικαιοσύνης για την ποινική μεταχείρισή τους, συνάδελφοί τους, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρ έναντι των επιβαινόντων στο όχημα, αν ο οδηγός του δεν επιχειρούσε να τους σκοτώσει εμβολίζοντας τις μοτοσικλέτες τους.

Απολογία. Τη δική του εκδοχή για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, έδωσε μέσω του απολογητικού του υπομνήματος ο υπαστυνόμος, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλους συναδέλφους του για τον θάνατο του νεαρού. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δράστες είχαν σκοπό να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να καταστρέψουν τις μηχανές τους. «Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε αν κάποιος γλιτώσει να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. Το όχημα πραγματοποίησε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς τη μηχανή στην οποία επέβαιναν ο μάρτυρας και ο κατηγορούμενος. Το όχημα των δραστών αφού πρώτα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα εμβόλισε τη μηχανή του… πάνω στην οποία βρισκόταν ο ίδιος, παρασύροντας τη μηχανή κάτω από τον προφυλακτήρα και ρίχνοντας τον στο οδόστρωμα, ενώ συνέχισε να κινείται κατά πάνω του, σέρνοντας και τη μηχανή του», επισημαίνεται στο απολογητικό υπόμνημα του νεαρού αστυνομικού, την υπεράσπιση του οποίου, όπως και των λοιπών συγκατηγορουμένων του, ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

Οικογένεια του θύματος. Από την πλευρά της η οικογένεια του θύματος, που έχει ήδη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας, χαρακτηρίζει την απόφαση για τη μη προφυλάκιση των κατηγορουμένων «προκλητική», επισημαίνοντας ότι «η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία». Και καλούν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και την κυβέρνηση να θέσουν «άμεσα σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς», ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη μέχρι τέλους.