Ο νέος κλιματικός νόμος που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν είναι ένας ακόμη νόμος πάνω στον οποίο πρέπει να στηθεί κάποιου είδους νέα κοκορομαχία στη Βουλή. Είναι ο απαραίτητος δρόμος για τη μετάβαση της χώρας μας στο περιβάλλον ενός κόσμου που ταχύτατα αναζητεί λύσεις και προωθητικές πολιτικές κατά της κλιματικής κρίσης. Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα οφείλει να τον δει ως συνέχεια και ως προϋπόθεση εναρμόνισης της Ελλάδας με τις εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ τον Νοέμβριο, αλλά και ως το βήμα μιας νέας ποιότητας της ζωής σε καθεστώς ραγδαίων κλιματικών μεταβολών – πολλών εξ αυτών ανθρωπογενών.

Η κρίση δεν επέρχεται, η κρίση είναι εδώ και μαζί της και οι στρατηγικές ανάσχεσής της που εκτείνονται από τη μάχη για τη μείωση εκπομπής αερίων μέχρι τον μακρόπνοο στόχο για κλιματική ουδετερότητα (2050), όπως τον έθεσε το ευρωπαϊκό «Fit for 55» (μείωση των εκπομπών κατά 55% ως το 2030).

Το νέο σχέδιο που έχει μπει σε διαβούλευση περνάει προφανώς από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το σταδιακό stop στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα αιολικά πάρκα αλλά και μια προσέλκυση πράσινων επενδύσεων που θα συνδυάζουν την ανάπτυξη με τη συλλογική έγνοια για το κλίμα. Η νέα εποχή είναι εδώ. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει προ πολλού. Ας σταθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο ύψος των περιστάσεων.